Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2010-11-05 13:13:00

Eltemették a bagdadi robbantás-sorozat áldozatait

Vérontással fenyegetik az iraki keresztényeket

Azt követően, hogy több mint ötven áldozatot követelő támadást hajtottak egy bagdadi keresztény templom ellen, újabb fenyegetés érte Jézus iraki követőit.

A figyelmeztetést három nappal később, azután tették közzé militáns honlapokon, hogy a gyengülő ellenőrzést, és a környező negyedekben a kijárási tilalom csökkenését kihasználva, az al-Kaida kedden támadássorozatot intézett iraki keresztények csoportjai ellen.

A legnagyobb csapást a bagdadi Miasszonyunk templomára mérték, ahol éppen misét tartottak. A terroristák túszejtő akciója több órán keresztül tartott, és azt követően ért véget, hogy a biztonsági erők a több mint 100 túsz kiszabadítása érdekében megrohamozták az épületet. A támadásban 46 túsz, 7 rendőr és 5 támadó veszítette életét, mintegy 70 sebesültet továbbra is ápolnak.

A merényletekért felelősséget vállaló ISI (Iraki Iszlám Köztársaság) fenyegető üzenetében a pápát a Vatikán „hallucináló zsarnokának” nevezte, és figyelmeztetett arra, hogy a keresztények írmagját is ki fogják pusztítani Irakból: „Minden keresztény szervezet, központ, intézmény, vezetők és követőik jogszerű célpontjai a támadásoknak, a mudzsahedin bárhol elérheti őket. A pusztítás és a vérontás ajtaját nyitjuk ki rájuk.”

Bár az iraki keresztényeket Szaddám Huszein diktatúrája alatt nem üldözték, az ország 2003-as megszállását követő felekezeti erőszak következtében százezrek menekültek el a határokon túlra. A Miasszonyunk temploma ellen intézett támadás, valamint a Bagdad-szerte lesújtó bombarobbantások felélesztették - a korábban kialudt vulkánnak gondolt -, az al-Kaida újabb támadásai nyomán újjáéledt félelmet. A nemzetközi terrorszervezet átcsoportosított erői újra veszélyeztetik az ország törékeny biztonságát.

A keddi merényletek a síita lakónegyedeket vették célpontba. Több ilyen városrészt a mai napig lezárva tartanak, miközben a síita vezetőik a frissen feléledő felekezeti feszültségek elfojtására törekszenek.

A 2008-ban Irakban dolgozó amerikai parancsnok szerint az al-Kaida stratégiai vereséget szenvedett Irakban. Ám, ahogy az amerikai csapatok folyamatosan hagyják el az országot, a hátrahagyott iraki erők kénytelenek elismerni, hogy nehezen boldogulnak egy igen aktív, nagyrészt szunniták által irányított ellenállással.

Az áldozatok szerdai temetésével egy időben, az iraki parlament egyik szóvivője felszólította a törvényhozókat, hogy hétfőre hívják össze a márciusi választások óta mindössze másodszor ülésező gyűlést. Mivel Irak legnagyobb társadalmi erői képtelenek az álláspontjukat közös nevező alá hozni, valószínűtlennek látszik, hogy a testület bármiféle érdemi előrelépést érhetne el egy többségi kormánykoalíció megalakítása irányában.

(guardian.co.uk)

Fülöp Viktóra
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.