Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2010-11-29 17:34:00

Muzulmánok is tüntetnek a halálra ítélt nőért

Halálra kövezhetik a keresztény asszonyt

Világméretű felháborodást váltott ki Asia Bibi halálra ítélése. A keresztény asszonyt istenkáromlás bűne miatt végezhetik ki Pakisztánban. A múlt héten a pápa is csatlakozott a 45 éves nő szabadon bocsátását követelőkhöz.

A Pakisztán-szerte egyre gyakrabban felhangzó követelés, az istenkáromlási törvény eltörlése a mostani eset kapcsán ismét felerősödött. A kritizálók szerint a törvényt a vallási kisebbségek üldözésére használják a muszlim országban. Asia Bibi, az Indiával határos Pandzsáb tartományban élő 45 éves anya volt az első nő, akit Pakisztánban halálra ítéltek a törvény felhatalmazásával.

Az asszonyt elmondása szerint azért tartóztatták le, mert hajba kapott néhány másik asszonnyal, akik visszautasították, hogy elfogadjanak tőle „keresztény érintéstől tisztátalanná vált” vizet. Asia Bibi tagadja, hogy megsértette volna Mohamed prófétát a falubeli földműves asszonyok közt kirobbant veszekedés során tavaly júniusban.

Bár még egyetlen embert sem végeztek ki a jogszabály alapján, már legalább 10 gyanúsítottat gyilkoltak meg a tárgyalások befejezte előtt – nyilatkozták helyi tudósítók. A Human Rights Watch (HRW) szerint a társadalmi üldöztetés és jogi diszkrimináció különösen elterjedt Pandzsáb tartomány vallási kisebbségeivel szemben, leggyakrabban a keresztények és az Ahmadi muszlim szekta tagjai kerülnek az üldözők célkeresztjébe.
 
Ali Hasszán Dajan a HRW munkatársa Asia Bibi esete kapcsán hangsúlyozza a törvény eltörlésének szükségességét: „Asia Bibi már sokat szenvedett, és soha nem lett volna szabad rács mögé dugni. Az istenkáromlási törvény keltette igazságtalanság és félelem csak akkor fog megszűnni, ha ez a rettenetes törvény hatályát veszti."

Asif Ali Zardari pakisztáni elnök, aki jog szerint megkegyelmezhet Bibi asszonynak, elrendelte a nemzetközi felháborodást kiváltott ítélet felülvizsgálatát. 

(forrás: BBC)

Fülöp Viktória


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.