Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2010-10-24 00:07:00

Francia és brit példák: inkább önmagukban bíznak

Eltűnőben van-e Isten?

A kereszténység az ifjú generáció jelentős részének nem jelent többet egyre halványuló emléknél. Vajon megállítható ez a folyamat, vagy Isten teljesen eltűnik életünkből ? Példák Franciaországból és az Egyesült Királyságból.

Manapság a családok nagy része már nem elkötelezett a hagyományok iránt – írja franciaországi tapasztalataira utalva Jessica Reed. A The Guardian francia-angol vegyes családból származó szerkesztője saját tapasztalataihoz nyúl, amikor a kereszténység Franciaországbeli jelentőségének csökkenéséről ír.

A saját életében az alapvető oknak a szülői „engedékenységet” tartja. Édesanyja ragaszkodott
ahhoz, hogy meghagyja neki a választást az ilyen kérdésekben arra az időre, amikor már képes lesz önálló döntéseket hozni. Családjában első generációs képviselője ennek a szülői szabadságnak: nem keresztelték meg és nem járt vasárnapi iskolába.

A család többi tagja is fokozatosan távolodott Istentől, illetve veszítette elérdeklődését a vallás
dolgai iránt. Jessica ugyanakkor kiemeli, hogy édesanyja soha nem próbálta elvenni kedvét attól,
hogy hitbéli kérdéseket boncolgasson illetve megismerje a különböző hitrendszereket. Jártak – bár leginkább csak látogatóként – templomba, édesanyja minden felmerülő kérdésére válaszolt. Az iskolában tanult a kereszténység, zsidóság és az iszlám történelméről, de soha nem érezte, hogy bármi szüksége lenne Istenre.

A felmérés címében feltett kérdésre (Eltűnőben van-e Isten ?) a franciaországi tapasztalatok alapján igennel válaszol. Nem tartja azonban a hagyományok elfakulását feltétlenül negatív tendenciának – a valós elkötelezettség nélküli, látszat kedvéért fenntartott szokásokat ő maga sem tartja hasznosnak. Ezzel kapcsolatosan idézi egy közelmúltban folytatott beszélgetését kilencvenes éveiben járó nagymamájával. A kérdésre, hogy vajon még mindig hisz-e Istenben, az idős asszony válasza némi tűnődés után ez volt: „ Nemigen... de halálom után még így is vallásos temetést szeretnék”

Jessica Reed összegzése szerint a kulturális hagyományokhoz való ragaszkodásnak lehet bizonyos megnyugtató hatása, ám kétségesnek tartja, hogy a jelenlegi tendencia folyományaként ezek a hagyományok fennmaradnának néhány generáció múltán is.

Az anglikán egyház felmérése szerint a brit ifjúság mintegy egy nyolcada ateista, egyharmada hisz egyfajta „saját Istenben” vagy tisztel valamilyen felsőbb erőt, míg 43 százalékuknak nincs konkrét elgondolása. Általánosságban elmondható, hogy a mai generációk elégedettek azzal a kevéssel, amit a kereszténységről tudnak és Isten helyett leginkább a családokban, a barátokban és magukban bíznak.
 

(Forrás: The Guardian)

Fülöp Viktória

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.