Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2010-11-10 17:53:00

A támadás-sorozatnak még nincs vége

Bagdad: újabb keresztény áldozatok

Az elmúlt 24 órában öt keresztény család otthonát érte támadás Irakban. A merényletek egyik célpontja a múlt heti, 53 halálos áldozatot követelő templomi túszdráma egyik áldozatának családja volt.

A terroristák az áldozat házának kapuján kihelyezett temetési értesítő alapján azonosították a családot. A robbantáskor a tetőre szaladtak, majd a szomszédok menekítették ki őket a lángok közül.

Az Iraki Iszlám Állam ( ISI ) nevű al-Kaida csoport vállalta magára a támadást, és fogadalmat tett további, keresztények elleni támadásokra, hogy bosszút álljon két , Egyiptomban, kopt keresztény papok által állítólagosan fogvatartott muszlim nőért.

Az előzmények nélküli, keresztény célpontok elleni támadássorozat valószínűleg arra ösztönöz majd egyes keresztény vezetőket, hogy az ország elhagyására buzdítsák híveiket – ezt erősíti meg a londoni székhelyű iraki ortodox egyház vezetőjének nyilatkozata is.

Nouri-al-Maliki a múlt heti, bagdadi székesegyház elleni merénylet helyszínén tartott sajtótájékoztatón az iraki keresztény lakosság megmaradását szorgalmazta. Elismerte ugyan Franciaország nagylelkű gesztusát, amellyel az európai ország mintegy 1000 túlélő keresztény számára kínál menedéket, azonban reményét fejezte ki arra, hogy a többi ország nem ösztönzi az iraki keresztényeket lakóhelyük elhagyására.

Franciaországba hétfő éjjel érkezett az a 35 iraki menekült, akik túlélték azt az októberi brutális merényletet, amit szintén az Iraki Iszlám Állam nevű terrorista csoport hajtott végre egy bagdadi keresztény templom ellen. További 93 túlélő a közeljövőben érkezik Franciaországba, adta hírül a Francia Bevándorlásügyi Minisztérium. Eric Besson miniszter kijelentette, hogy országa minden támogatást megad azoknak a túlélőknek is, akik inkább hazájukban maradnának és békében élnének, ahogy őseik is évszázadokon keresztül.

(forrás: guardian.co.uk, cnn.com )

Fülöp Viktória


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.