Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2010-11-22 05:33:00

A washingtoni jelentés a szientológusok jogait is hiányolja

A vallásszabadság miatt fáj Clinton feje

Az amerikai külügyminisztérium közzétette a vallásszabadságról készült legújabb jelentését, ami 200 országban vizsgálta a vallási toleranciát. Hillary Clinton szerint Európában sokfelé akadályozzák a szabad vallásgyakorlást.

Közzétették az Egyesült Államok külügyminisztériumának vallási toleranciára vonatkozó jelentését, ami 200 ország figyelembe vételével vizsgálja a vallásszabadság kérdését. Hillary Clinton külügyminiszter, Washingtonban a jelentés nyilvánosságra hozatalánál a következőket nyilatkozta: „Sok európai országban akadályozzák a szabad vallásgyakorlást, ami veszélyezteti a demokratikus társadalmakat. Az amerikai kormány a jelentés értelmében nagyon veszélyesnek találja, hogy 2009-ben Svájcban megszavazták a minaretek építési tilalmát, Franciaországban pedig betiltották az egész testet elfedő muzulmán viselet, a burka hordását.”

A szerzők további kritikával illetik Németországot, ahol a Szcientológiai Egyház követőinek jogait sértik. Ugyanakkor méltányolják a muzulmánok integrációját célzó német törekvéseket. Pozitívnak tartják azt is, hogy Németországban büntetőjogilag szabályozzák a „a vallási csoportok ellen irányuló szélsőséges magatartást”.

A jelentés szerint különösen súlyos a diszkrimináció és az üldözés Burmában, Kínában, Eritreában, Észak-Koreában, Szaúd-Arábiában és Afganisztánban. Észak-Koreában egyáltalán nincsen vallásszabadság. Pakisztánban, Iránban és Üzbegisztánban szintén kritikusnak ítélik a helyzetet. A beszámoló szerint Brazíliában, Szíriában és Törökországban mutatható ki a legnagyobb törekvés a tolerancia erősítésére.

Clinton külügyminiszter hangsúlyozta: az Amerikai Egyesült Államoknak nem célja más országok „bírájává” válni, azonban a vallásszabadságot nagyon komolyan kell venni és segíteni kell azoknak az embereknek, akik az ellenségeskedés és az erőszak ellenére továbbra is ragaszkodnak a hitükhöz. A szabad vallásgyakorlás az ember egyik alapvető joga - emelte ki Clinton.

(Forrás: jesus.de)

Bander Csilla

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.