Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2010-10-25 23:51:00

Gyarapszik az ortodox egyház Székelyföldön

A románok vallásosabbak

Erdély arculatát mindinkább megváltoztatják a hagymakupolák. Az ortodox terjeszkedést nemcsak a hívek segítik, hanem az egyház vállalkozói lendülete, valamint az állam is.

A romániai nagyvárosok utcáin adományokat gyűjtő ortodox papok képe már a múlté. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy a pópák befejezték küldetésüket, összegyűjtötték az újonnan épült templomokra és kolostorokra a pénzt, így már csak a hívek lelkeinek ápolásával foglalkoznak. A másik lehetséges magyarázat, hogy a gazdaságilag látványosan megerősödött Román Ortodox Egyház (BOR) ma már nem az utcán keresi a pénzt.

Az ortodox egyházra számos pártszékház, pártüdülő és banképület kezelési jogát ruházta át az állam - állítja megkeresésünkre Nagy Mihály Zoltán, aki 2010. májusáig a vallásügyi államtitkárság magyar szakreferense volt. A gazdasági válság elszegényítette a román állampolgárokat, de az ortodox parókiák nemcsak a hível adományaiból él: deszkagyárak, fogorvosi rendelők, panziók üzemeltetése egészíti ki a bevételeiket.

Hagymakupolák a Székelyföldön

A BOR viszont azt állítja, jövedelmeit folyamatosan visszaforgatja, vagy fejlesztésre költi. Ez a csaknem nyolcmilliós jelenkori Erdélyen  meg is látszik: jelenleg 9092 ortodox templom található itt, ebből a nyolcszázezres Székelyföldön 1172 ortodox egyházi ingatlan áll. Erdélyben 203 kolostor található, amelyből húszat a románok által alig lakott Székelyföldön építettek fel, ebből is tizennégyet az elmúlt két évtizedben. A vallásszociológiai felmérések ugyanakkor azt mutatják, hogy a románok vallásosabbak, mint a magyarok.

Hargitai Mátyás

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.