Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
2010-10-30 06:49:00

Veled vagy nélküled?

Házassági válságmenedzselés

Magyarországon évről évre egyre kevesebb házasságot kötnek. Ennél már csak a válások száma ijesztőbb. A helyzet tehát fokozódik... Tehetetlenek vagyunk, ha a házasságunk zátonyra fut, vagy meg tudjuk menteni?

Erika belevaló, csinos negyvenes könyvelő. Egy nagy csalódás után alaposan megnézte, kihez megy férjhez. Eleinte nagyon szépen éltek, de beköszöntött a gazdasági válság, amikor a férfi elveszítette az állását. Azóta otthon van. Munkát, értelmes elfoglaltságot nem keres. Egész nap internetezik. A családot Erika tartja el, és úgy érzi, nem bírja tovább. Azt mondja,- egy éve gyakorlatilag nem beszélnek egymással.
Váncsa Kinga pszichológus szerint, a családban mint rendszerben vannak olyan változások, kritikus élethelyzetek, mint például költözés, vagy anyagi problémák, amelyek válsághoz vezethetnek. Előfordulhatnak meg nem oldott, szőnyeg alá söpört konfliktusok. A család egészét érintő válságszituációk mellett lehetnek egyéni problémák is: munkahelyváltás, munkahely elvesztése, komoly betegség. A hűtlenség már csak következmény, mindig van előtörténete. A családi életnek jól elkülöníthető szakaszai vannak. Az első évek, amelyekben a házaspár optimális esetben még gyerek nélkül egymásra hangolódik. Majd megszületnek a gyerekek, rájuk kell elsősorban figyelni. Aztán a gyerekek kirepülnek, s a házaspár újra egyedül marad, új életritmust kell felvenniük. Ekkor alakul ki leggyakrabban házassági válság, 45-50 éves korban. Ha nincsenek megfelelő érzelmi alapok, nincs aktív kommunikáció a házasfelek között, a házasság tönkre mehet.

A KSH adatai szerint 1970-ben Magyarországon 96.612 házasságkötés történt, míg 22.841 válás. 2000-ben 48.110 házasságot kötöttek, és 23.987 házasságot bontottak fel. És bár a válások száma nem nő drámaian, 2009- ben 23.800 volt, ebben az évben mindössze 36.730 pár mondta ki a boldogító igent, majdhogynem egyharmad annyi, mint 1970-ben. A 2009-es adat azért is meglepő, mert az évtizedben addig 40-46 ezer között mozgott a házasságkötések száma. Tehát egyre kevesebben kötnek házasságot, ellenben megdöbbentően sokan válnak el. 

- Szakemberhez lehet fordulni- folytatja Váncsa Kinga. A pszichológus feltérképezi a család korábbi életét, személyre szabott megoldásokat keresnek. A legfontosabb, hogy a férj és feleség között megmaradjon a kommunikáció és a kölcsönös tisztelet. Nagyon gyakori, hogy mindketten egy képet őrizgetnek magukban az ideális férj/feleség szerepekről, de nincsenek tisztázott elvárások, és emiatt eltávolodik egymástól a házaspár. Az is segíthet túllendülni a problémán, ha a családi élet ritmusa megmarad, ha továbbra is élnek szexuális életet.

– Lehet mentő szerepe a párterápiának?


- Csak akkor, ha a házasok tényleg elszánták magukat arra, hogy rendbe hozzák a kapcsolatukat. A párterápia nem csodaszer. Kell, hogy mindkét félben meglegyen a belső motiváció, a szakember csak mederben tartja a folyamatot. Átalakulóban vannak a nemi szerepek is. Ez egy átmeneti szakasz a férfi-nő kapcsolatban. A szülők válása miatt a fiataloknak nincsenek mintáik. Főleg az apaminták, férjminták hiányoznak. Gyakori az önmegvalósítás igénye a család rovására. Ideális kapcsolat akkor alakulhat ki, ha mindkét fél megvalósítja önmagát, megvan a saját világa, s a családi élet fontos szakaszaiban a két önálló ember együttműködik.

Sebők Sándor plébános az értékrend fontosságát emeli ki. A másik iránti türelem, a megbocsátani tudás, az alázat képessége segítségére lehet a férfinak és nőnek problémájuk megoldásában. A házasság szentségében két elkötelezett ember találkozik.

- Kapcsolatuk erőforrása természetfeletti, amihez mindig folyamodhatnak. A katolikus egyházban a gyónás szentsége ad lehetőséget az újrakezdésre, de minden keresztény egyház folytat lelki gondozást. A keresztény egyházak a házasság előtt jegyes oktatást tartanak, ahol a papok, lelkészek igyekeznek felkészíteni a fiatalokat a párkapcsolat nehézségeire. Megtartó ereje lehet a keresztény közösségnek is - hangsúlyozza Sebők atya. Úgy látszik, ha egy házasság válságba jut, érdemes megmozgatni minden lehetséges segítséget. Ezt tette Andrea és a férje is:

- Egészen addig nem is érzékeltük, hogy a házasságunk válságba került, amíg meg nem betegedtem. Akkor jöttünk rá, hogy a szőnyeg alá söpört problémáink csaknem tönkre tették a kapcsolatunkat. Addig úgy éltünk, hogy elhallgattuk a problémákat azzal az ürüggyel, hogy kímélni akarjuk a másikat. Egyikünknek sem volt mintája arra, hogyan lehet egy válságot megoldani. Azt gondoltam, el fogunk válni. Kétségbe voltam esve. Hála Istennek a férjem is, és én is a házasságon belül akartuk megoldani a helyzetet. Pszichológushoz fordultunk. Az első dolog, amire rájöttünk, az volt, hogy a válság természetes dolog. Az élet velejárója, nem kell tőle megijedni, de foglalkozni kell vele. Az évek során nagyon gyakorlottakká váltunk a „válságmenedzselésben” . Mindketten elindultunk egy önismereti úton is, külön segítőkkel. Megtanultunk beszélgetni a problémáinkról, de miután a betegségem krónikus, időről időre újabb és újabb mély válságokba kerültünk. Átéltük, hogy az emberi erő kevés a mi esetünkben. Mivel egyikünk sem hívő családban nevelkedett, csak lassan jutottunk el addig, hogy szerzetesi, papi segítséget kérjünk. Amikor viszont ezt megtettük, akkor a kapcsolatunk egy olyan spirituális ugrást tett, ahonnan a problémáinkat jobban átláttuk. Másrészt magunk is meglepődtünk, hogy lelki vezetőink milyen jó emberismerők, és mennyire gyakorlatias segítséget nyújtanak nekünk. Most nagyobb bizalommal tekintek minden eljövendő válságra.
                                                                               Kóczián Mária

A házasság megmentéséhez segítséget jelenthet Alex Kendrick és Stephen Kendrick „Merj szeretni” című műve, amely egy negyven napos kísérletre hívja azokat az olvasóit, akik házassági problémákkal küzdenek, esetleg már a válás gondolatáig is eljutottak. A mű gyakorlati útmutató, bibliai elmélkedés és napló egyszerre. A könyvhöz kapcsolódó „Fireproof” című filmet az HBO november folyamán többször is vetíti „Szerelempróba” címmel.
Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.