Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
2010-10-27 06:58:00

A megismerkedéstől a családalapításig

A másik ember

Egyre többen nőnek fel harmonikus családi légkör nélkül, üres „szeretettankkal.” Így egymás megértése és elfogadása, nem kis feladat. Erről a helyzetről beszélgettünk a témáról, a közelmúltban zsúfolásig telt teremben előadást tartó Pálhegyi Ferenc pszichológussal.

Mivel a Másik, a nagy Ő nem olyan, mint a párját kereső Én, így szükséges egymás kiegészítése - vallja Pálhegyi Ferenc, majd a Bibliát idézi: „ És monda az Úr Isten: Nem jó az embernek egyedül lenni; szerzek néki segítő társat, hozzá illőt.” A legfontosabb tehát,- folytatja-, hogy „ megismerjük egymást” . A megismerést gátolhatja az, hogy vágyainkat rávetítjük a másikra. Hátráltatja a dolgot a bennünk élő túlzott ideális kép is a másik nemről. Valójában a Másik teljes megismerésének vágya ábránd csupán. A helyes megismerés az igazi szeretet által lehetséges. Olyan szeretet által, amelyik a Másik szükségleteit igyekszik felderíteni és szolgálni. Szemben az önszeretettel, ahol ki-ki csak a saját igényének kielégülését „ szereti” a másikban. A megismerés során a saját emberképünk nagy mértékben torzíthatja a látásmódunkat. Egyesek a viselkedésre, a belső automatizmusokra figyelnek elsősorban. Mások az ösztönlényre helyezik a hangsúlyt. Így az előbbiek emberképét az adok-kapok határozza meg, ami durván fogalmazva idomítást jelent. Az utóbbiak az ösztön igények kielégítését hangsúlyozzák. Ezek a megközelítések nem egyeznek a Biblia emberképével, amely szerint az ember Isten eltorzult képe. Vagyis hordozza az istenképiséget, másrészt a jó és rossz tudásának fájáról való evéssel, az erkölcsi megítélés magához ragadásával maga akar ítélni.

Képünk illusztráció

A kulcs: az empátia

A bűnnel kommunikációs zavar is keletkezett. A titoknélküliséget, az őszinteséget és az azt tükröző mezítelenséget, a takargatni való váltotta fel. Mintha valaki a „ dugi pénzét” titkolná a másik előtt. De ha már titka is van a Másiknak, nem ítélhetjük el. Legalábbis Őt magát nem, legfeljebb/leginkább az őszintétlenségét. A Másik helyzetébe kell képzelnünk magunkat, és meg kell próbálnunk megérteni. Már csak azért is, mert nagyon különbözünk. Nemben, ízlésben, gondolkodásmódban, munkabírásban. Éppen ezért arra kell törekednünk, hogy azonos, lehetőleg a tiszta szívűségen alapuló értékrendünk legyen. Ennek megtalálásában a kulcsszó az empátia. Nem teremtődik kapcsolat ember és ember között akkor, amikor a fuldokló azt kiabálja: „ Segítség, segítség, nem tudok úszni!” s az arra járó azt válaszolja: „ Én sem, de nem ordítozom!”

Gyakorlati lépések

Isten arra tanít: értsük meg a Másikat saját helyzetében, mert Ő is emberré lett, hogy megértsen bennünket. Az első lépés a hit lépése. Annak felismerése, hogy Isten törődik velünk, ezért az erőnk felszabadulhat azért, hogy másokkal törődjünk.


A második: gyakoroljuk az önmegtagadást és a szeretet parancsát.

A harmadik: kapcsolataink során figyeljünk a Másikra. Fontos, hogy „ cseréljük ki a szemüvegünket” . Azt is, amelyikkel az első két évben rózsaszínben látjuk a Másikat, s azt is, amelyikkel nyolc-tíz évnyi házasság után hajlamosak vagyunk mindent csak sötétben látni. A tisztán látás titka: Isten szeretetén át nézni a másikat. Gyakoroljuk a megbocsátást, mert ha az ember Krisztusra néz, nem győzni, nem felülkerekedni akar, hanem megérteni a másikat. Ennek eszköze a jó meghallgatás. Fontosabb a kapcsolat, mint a probléma, fontosabb a beszélgetés, mint a másik legyőzése. A jó beszélgetés hallgatással kezdődik; a másik maghallgatásával. Jakabbal szólva: „Legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra.”

                                                                                         Boor Bálint


Dr. Pálhegyi Ferenc pszichológus, 1935-ben született Sepsiszentgyörgyön; 1958-ban diplomázott a budapesti Gyógypedagógiai Tanárképző főiskolán, a Vakok Intézetének tanára lett, majd pszichológiai doktorátust szerzett. 1975-től a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola tanára, közben a Budapesti Református Teológiai Akadémia professzora. A Bibliai Házassággondozó Szolgálat alapítója, a Biblia és Család című lap főszerkesztője. 1999-ben Apáczai Csere János-díjjal tüntették ki. Főbb művei: Személyiséglélektani kalauz (1981), Keresztyén házasság (1992), Van-e keresztyén pedagógia? (1994), Útjelző táblák (1996), A menekülő ember, Szex és szerelem (1998), Házassági karambolok (2000), Öregedés és halál - újjászületés és feltámadás (2002), Körkép, korkép, kórkép (2004).
Előadások

A Ráday Kollégium Dísztermében (Bp. IX., Ráday u. 28.) Dr. Pálhegyi Ferenc (Boldog szerelem és házasság gonosz időkben, Itt van a helye a szentek állhatatosságának és hitének, Jel 13, 10 előadássorozatának), soron következő alkalmai, amelyek este 6-kor kezdődnek: november 8. Asztal- és életközösség Jézussal (Jel 19, 9); november 15. A földi küzdelem mennyei perspektívája (Jel 20, 6); november 22. Boldog, aki nem adja fel (Jel 22, 7); november 29. A boldogság is kegyelemből fakad (Jel 22, 14).

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének, az Országos Lelkipásztor Intézetnek, Katolikus Családtervezési Tanácsadónak szervezésében kéthetenként Megismerkedéstől a családalapításig sorozatcímmel előadások hangzanak el a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán (Bp. V., Piarista köz, az Erzsébet- híd pesti hídfőjénél) szerda esténként 7 órától. A november 3.-i előadás címe: Megismerkedés, szerelem; november 17-én Ketten a többiek között; december 1-én A döntés c. előadások hallhatók. Az előadások szempontokat adnak a párválasztáshoz, érettebb önismerethez segítenek, s a családi élet főbb kérdéseit ismertetik.
Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.