Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-07 13:15:00

Wikileaks: amerikai diplomaták szerint Fico alattomos

Amerikai diplomaták szerint nemcsak Robert Fico volt szlovák kormányfő alattomossága, hanem a szlovákiai magyar politikusok retorikája is negatívan befolyásolta a szlovák–magyar kapcsolatokat. Ez derül ki a pozsonyi amerikai nagykövetségnek a közelmúlt kétoldalú kapcsolatait elemező jelentéseiből, amelyeket a WikiLeaks portál tett közzé – írja az Új Szó című pozsonyi magyar napilap szerdán.

Az összeállítás szerint a nagykövetség 2006-tól összesen 14 jelentést írt a szlovák–magyar kapcsolatokról. Külön foglalkoztak Malina Hedvig, a 2006-ban Nyitrán megvert magyar diáklány ügyével, Sólyom László magyar államfő Szlovákiából való kitiltásával, és azzal is, hogyan formálják a két ország kapcsolatát a szlovákiai politikusok kijelentései. Egy 2007-ben írt jelentés szerint Robert Fico akkori miniszterelnök bárkit megtámad, csak hogy elfeledtesse azokat a bírálatokat, amelyeket pártja a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) alkotott koalícióért kapott.

„Ezen a téren kapóra jöhet számára a sajtó, az ellenzék, a nonprofit szervezetek, de az úgynevezett magyarkártya is (...) Azzal, hogy az SNS-t kormányszintre emelte, maga is egy korrupt idegengyűlölő szerepét vállalta fel” – olvasható az érzékeny minősítésű jelentésben. A nagykövetség ugyanebben a táviratban még „bölcs politikusnak” nevezte Csáky Pált, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökét, de jelezte, amióta pártelnök lett, rendkívül kockázatos politikát folytat.

Egy 2008-as jelentés már arról számol be, hogy Csáky a szlovák politikusokat provokálja olyan tabutémák éltetésével, mint a Benes-dekrétumok és az autonómia. A nagykövetség egy 2009-es táviratban már egyetértett azokkal a véleményekkel, melyek szerint Ján Slota SNS-elnöknek ugyanolyan szüksége van Csákyra, mint Csákynak Slotára – írja a lap.

Az egyik amerikai távirat kitért Sólyom László magyar államfőnek a komáromi határhídról történt visszafordítására is. Ezzel kapcsolatban a diplomaták egyetértettek azzal, hogy azon irányelvet, amely alapján Sólyom Lászlót nem engedték be az országba, fejlett európai államokban „nem érvényesítik államfőkkel szemben, hanem bűnözők és problémás focidrukkerek távoltartására használják”.

Az amerikai nagykövetség szerint a politikai huzavona hátterében egyre nagyobb teret kaptak a szélsőséges vagy autonómiáért harcoló szervezetek. Egy 2009-es táviratban ezzel kapcsolatban az Új Szó azon tudósítását is említi a külképviselet, amely arról szólt, hogy a Harmónia AT polgári társulás hátterében a titkosszolgálat volt tagja, Igor Cibula állhat, akinek szoros kapcsolatai vannak az SNS-szel is – olvasható az Új Szó összeállításában.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.