Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-04 14:40:00

Világnézeti semlegességet sért a pápai körlevél?

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Hoffmann Rózsa államtitkár megsértette az oktatás világnézeti semlegességének elvét azzal, hogy valamennyi magyarországi iskolának megküldte XVI. Benedek pápának a béke világnapjára írott körlevelét.

Niedermüller Péter, a DK alelnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján szükségtelennek mondta, hogy állami iskolákban felolvassák egy egyház vezetőjének a körlevelét.
Azt hangoztatta, az oktatás elsődleges feladata olyan minőségi tudás nyújtása kell hogy legyen, aminek a segítségével a tanulók később boldogulni tudnak a tudás alapú gazdaságban és társadalomban.

Jelezte ugyanakkor, hogy a DK nem a pápai körlevelet és annak tartalmát kritizálja, hanem azt, hogy „egyetlen vallást, egyetlen hitet és annak az erkölcsi rendszerét az állami iskolákban terjesszék, és hogy a fiatalokra rászabadítsanak olyan gondolatokat, értékeket, összefüggéseket, amiket nem is biztos hogy megfelelő módon tudnak értékelni".
Hozzátette: a DK tisztelettel fogadja és komolyan veszi minden egyházi vezető megnyilvánulásait, különösen akkor, ha azok társadalompolitikai vonatkozásúak, a családdal, az ifjúsággal, az oktatással foglalkoznak.

Az ügy előzménye, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár január 1-jén kelt, a köznevelési intézmények vezetőinek írt leveléhez mellékelte XVI. Benedek pápának a béke világnapjára írt üzenetét. A pápa a körlevélben a szülőkhöz, a családokhoz, valamint a nevelés irányításában szerepet vállaló vezetőkhöz, politikusokhoz szólt. Utóbbiaktól egyebek mellett azt kérte, érjék el, hogy senki elől ne legyen elzárva a tanulás útja, és a családok szabadon megválaszthassák azokat a nevelő intézményeket, amelyeket a legalkalmasabbnak ítélnek gyermekeik fejlődése szempontjából. A nevelői feladatot ellátó intézmények vezetőitől azt kérte, „őrködjenek éberen, hogy minden személy emberi méltóságát tiszteletben tartsák és megbecsüljék minden körülmények között". A pápa arra is felhívta őket, „biztosítsák a családok számára, hogy gyermekük olyan képzést kaphasson, ami nem áll ellentétben lelkiismeretükkel és vallási elveikkel".

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.