Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-28 12:51:00

Vigyázat, lejárnak a matricák – új árak itt!

Az autósok összesen mintegy 232 521 darab éves e-matricát vásároltak, ami 2%-os csökkenésnek számít a 2010-es esztendőhöz képest.

A 2011-ben vásárolt éves e-matricák érvényességi ideje január 31-én, kedden éjfélkor lejár. A magyarországi gyorsforgalmi úthálózat igénybevételéhez szükséges éves e-matricák érvényességi ideje – a korábbi évek gyakorlatának megfelelően – a tárgyévet követő január 31-ig tart. A 2011-ben vásárolt éves jogosultságok tehát 2012. január 31-éig, azaz jövő hét kedd éjfélig érvényesek. Az érvényességi időszak január 31-ig való kiterjesztése azt a célt szolgálja, hogy az úthasználóknak elegendő idejük legyen az új e-matricák megvásárlására. Az éves e-matricák 2012-ben az alábbi árakon szerezhetők be:

D142   980 Ft
D2123  975 Ft
D3184  985 Ft
D4234  950 Ft

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. 2011-es eladási adataiból kiderül, hogy az autósok összesen mintegy 232 521 darab éves e-matricát vásároltak a társaság ügyfélszolgálatain és viszonteladói hálózatának pontjain, ami 2%-os csökkenésnek számít a 2010-es esztendőhöz képest. Az éves e-matrica mellett a megszüntetett négynapos változat értékesítési mutatója is 4 százalékos csökkenést mutat az előző évhez viszonyítva, a hetiből ugyanakkor 11 százalékkal, a haviból pedig 7 százalékkal fogyott több. Az adatok összesítése alapján elmondható, hogy a járművezetők 2011-ben 1 százalékkal kevesebb úthasználati jogosultságot vásároltak. Érdemes kiemelni, hogy a vonatkozó jogszabályi előírások szerint a díjköteles autópálya-szakaszokat csak érvényes e-matricával lehet igénybe venni, tehát azt már a pályára való felhajtás előtt meg kell vásárolni.

Az úthasználati jogosultságot az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálati irodáin, viszonteladó partnerein keresztül, az interneten vagy mobiltelefon segítségével lehet beszerezni. A virtuális díjfizetési lehetőségekről a www.autopalya.hu weboldalon lehet tájékozódni (E-matrica & Díjfizetés / ONLINE vásárlás). Fontos információ, hogy az e-matricát személyesen vásárlók az aláírásukkal, az SMS-ben vásárlók pedig a válaszüzenetükkel igazolják az adatok (rendszám, díjkategória, érvényesség kezdete) hitelességét, ezért hitelesítés előtt fontos ezeket alaposan ellenőrizni.

A tél közepén járunk, ezért hasznos tudnivaló, hogy az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről egyrészt az ország egész területéről helyi tarifával hívható kék-számon (06-40-40-50-60) kérhető információ. Ezenkívül az autópályákon telepített VJT-kijelzők, az autópályás weboldal (www.autopalya.hu) és az SMS-alapú információszolgáltatás segítenek a tájékozódásban. Ez utóbbin keresztül az utazók mobiltelefonjuk használatával, egy alapdíjas SMS áráért juthatnak aktuális forgalmi adatokhoz az ÁAK Zrt. kezelésében lévő gyorsforgalmi utakkal kapcsolatban.

A lekérdezéshez nem kell mást tenni, mint a kiválasztott autópálya vagy autóút kódját (pl. M0, M1) egy alapdíjas SMS-ben a következő telefonszámra elküldeni: +36 70 777 4636. A válaszként érkező első üzenetben az adott útra vonatkozó általános információk olvashatók (forgalmi helyzet, időjárási viszonyok), míg a második a kilométerszelvény megjelölésével a két legfrissebb pályaeseményt tartalmazza. Ezek jellemzően balesetek, terelések, forgalomkorlátozások és egyéb váratlan események leírásai lehetnek. Az elküldött SMS-re egy alkalommal válaszol a rendszer, tehát az aktuális forgalmi helyzetről minden esetben új üzenet elküldésével lehet információkat szerezni.

Béni Gyöngyi


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.