Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-08 21:51:00

Újraszabályozná a bírák jogállását a Magyar Bírói Egyesület

A bírák jogállásáról, valamint a bírósági szervezetről és igazgatásáról szóló javaslatokat juttatott el a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak a Magyar Bírói Egyesület (Mabie).

Az egyesület honlapján is közzétett téziseknek a bírósági szervezetre vonatkozó része azt elemzi, hogy ma az igazságszolgáltatásban az ítélőtáblákon folyik a legidőszerűbb ítélkezés. Megállapítják azt is, hogy az ítélőtáblák kapacitása - a Fővárosi Ítélőtábla kivételével - nem kellőképpen kihasznált. A háromszintű bírósági rendszerhez való visszatérés azonban szerintük a helyi és a megyei bíróságokat annyira leterhelné, hogy az újra ellehetetlenítené – különösen a központi régióban – az "időszerű ítélkezés belátható időn belüli elérését". Ezért azt javasolják, hogy maradjon meg a jelenlegi szervezeti rendszer, és a hatásköri, illetékességi szabályok megfelelő módosításával, a hatáskörök ésszerűbb megosztásával alakítsák ki az arányos munkaterheket.

A felülvizsgálati eljárás szabályait az egyesület úgy módosítaná, hogy a legfőbb bírói testület jogegységesítő, elvi irányító szerepe erősödjön, konkrét ítélkezési tevékenysége pedig szűküljön.
A Mabie elkülönült közigazgatási bíróságokat javasol, amelyeket összevonnának a munkaügyi bíróságokkal.

Megfontolandónak nevezik a fővárosban a profiltiszta büntető, polgári, továbbá közigazgatási-és munkaügyi törvényszékek kialakítását, továbbá a tömegesen érkező, kisebb jelentőségű ügyek intézésre bagatell” bíróság létrehozását. Átgondolásra érdemesnek tartják azt is, hogy a kiemelt ügyek tárgyalására hozzanak létre külön bírósági egységet. Az egyesület szerint az önigazgatási modell meglévő formájában nem alkalmas a megújulásra, a bevezetőben megfogalmazott célok végrehajtására. Ezért az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) legfontosabb hatásköreinek a tanács elnökére történő átruházását, az egyszemélyi felelősség előtérbe helyezését preferálják. Ezzel gyakorlatilag a tanács lényeges jogkörei kiürülnek, tanácsadó testületté válik - teszik hozzá.

MTI
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.