Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-22 14:05:00

Újabb gondok a koreai határon

Észak-Korea bejelentette, hogy visszaköveteli a déli szomszédjával eddig közösen irányított turistaparkot.

A kommunista állam 72 órát adott Dél-Koreának, hogy kivonuljon a Mount Kumgang üdülőterületről. Hivatalos források szerint a visszakövetelés teljesen legális, mivel a terület éppen hogy, de az északi területekhez tartozik.

Minden, az épületeket, felszerelést, berendezéseket és járműveket érintő követelés törvényes és Észak-Korea ezért a megadott határidő lejárta után a területet elhagyottnak tekinti. Az üdülő üzemeltetésére irányuló együttműködés még 2008-ban szakadt meg, amikor egy dél-koreai turistát agyonlőttek az északi katonák. A leírások alapján a fiatalember egy katonai területre téved.

Hétfő reggeltől számítva minden dél-koreai felügyelet alatt álló területet el kell hagyni 3 napon belül, és semmiféle eszközt, vagy berendezést nem lehet elmozdítani. – Úgy vesszük, hogy Dél-Korea hivatalosan is lemondott minden tulajdonjogáról, ami a területhez köti – jelentette be a KCNA észak-korai hírügynökség.

A kommunista állam hónapok óta fenyegeti déli szomszédját, hogy a Mount Kunmgang üdülőterület használati jogát visszaveszi Dél-Koreától. Ennek a helyzetnek a megoldására kezdtek tárgyalásokat nemrég a két ország képviseleti szervei, de mindkét fél megosztott maradt a halott turistát illető kérdésekben.

Észak-Koreának a terület visszaszerzése és újranyitása nagy anyagi forrást jelenthet, hiszen régebben évente tízezrek keresték fel a területet. A javarészt dollárral fizető közönség visszacsábításán dolgozik most a kormány, ezáltal is erősítve Észak-Korea bizonytalan gazdaságát.

 

mi (forrás: BBC News, Asia)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.