Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-26 20:45:00

Újabb EU-s bírálat érte a médiatörvényt

Aggodalmuknak adtak hangot az Európai Szocialisták Pártja szombati brüsszeli tanácskozásának résztvevői a véleménynyilvánítás szabadságának európai helyzete miatt.

Maarc Gruber, a Nemzetközi Újságíró Szövetség európai igazgatója nagyon korlátozó jellegűnek minősítette a magyar médiatörvényt. Bíráló kijelentések hangzottak el más európai országok, így Olaszország, Bulgária, illetve Románia vonatkozásában is.

A műhelybeszélgetésen Bárány Balázs, az MSZP választmányának tagja azt mondta, hogy a kormány nagyon keményen korlátozta a sajtó szabadságát Magyarországon. Szerinte a magyar társadalom kezdetben nem vette különösebben komolyan ezt a veszélyt, most pedig, „talán már késő van”. „Magyarország bajban van, segítségre szorul” – jelentette ki az MSZP-s politikus. Hozzátette: az EU értékalapú társadalmakat tömörít, és az olyan értékeket, mint például a média és a sajtó szabadsága, deklarálja is, ám annak megsértőit nem tudja szankcionálni.

Bárány Balázs hozzászólásában kitért a véleménynyilvánítás szabadságának tágabb, a sajtón túlmutató kérdéseire is. Szóvá tette, hogy a magyar származású hollywoodi producer, Andy Vajna lett a Nemzeti Filmalap vezetője, akinek ahhoz is joga van, hogy a magyar állam által támogatott, már elkészült filmek utolsó vágását elvégezze. „Szerintünk ez nem más, mint maga a cenzúra ”– jelentette ki.

A műhelybeszélgetés résztvevői – köztük az európai intézményekhez akkreditált újságírók – felvetették, hogy a médiatulajdonlás koncentrációja is fenyegeti a szólásszabadságot.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.