Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-06 11:06:00

Új rágcsálót találtak: mint a tengerimalac, csak gólyalábakon

Két eddig ismeretlen erdei rágcsáló fosszíliáit fedezték fel Bolívia déli részének kietlen hegyvidékén amerikai és bolíviai kutatók.

A fosszíliák korát 12,5-13 millió évesre teszik, a felfedezésről a clevelandi Case Western Reserve Egyetem és a bolíviai Tomás Frías Egyetem kutatói a Journal of Mammalian Evolution online kiadásában jelentették meg tanulmányukat.

A nagyobbik rágcsáló (Mesoprocta hypsodus) úgy nézett ki, mint egy "gólyalábakon" közlekedő tengerimalac, a kisebbik (Quebradahondomys potosiensis) a tüskéspatkányfélékhez tartozott - olvasható a ScienceDaily  tudományos hírportálon. A Mesoprocta hypsodus a Dél-Amerikában honos jelenkori aguti rokona. Az állkapcsa és a fogazata alapján a rágcsáló testhossza körülbelül félméteres lehetett, testsúlyát pedig 3,5-4,5 kilogrammra becsülik.

Darin Croft professzor szerint a Mesoprocta hypsodus nagy valószínűséggel gyümölcsökkel és csonthéjasokkal táplálkozott, modernkori rokonaihoz hasonlatosan a fák között keresve élelmet. A hörcsög nagyságú Quebradahondomys potosiensis a fákon élt. A tüskéspatkányfélékhez tartozott, amelyek a tengerimalacfélékkel és a csincsillafélékkel állnak közelebbi rokonságban. Tüskeszerű sörtéje lehetett, amellyel védte magát, s ha támadás érte, a gyíkokhoz hasonlatosan elhullatta farkát, hogy időt nyerjen a meneküléshez. Az őrlőfogak alapján valószínűsíthető, hogy falevelekkel táplálkozott.

MTI

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.