Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-10 16:40:00

Rohamosan nő a megbetegedések száma

Új kór: terjed a szalmonella szuperbaktérium!

Szalmonella szuperbaktérium terjed Nagy-Britanniában, amely ellenáll a gyógyszeres kezelésnek. A korábbiak háromszorosára nőtt a fertőzöttek száma.

A kutatók úgy vélik, hogy a törzs Egyiptomból származik, és szennyezett gyümölcsök, zöldségek és fűszerek terjesztik Európa-szerte. 2000 óta legalább kétszáz brit személy fertőződött meg a Salmonella Kentucky baktériumtörzzsel. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy ennél valószínűleg sokkal több eset következett be, amelyeket nem jelentettek a hatóságoknak.

A számok azt mutatják, hogy Nagy-Britanniában az elmúlt évtizedben háromszorosára nőtt az ezzel a törzzsel fertőzött betegek száma. 2000-ben még alig 20 esetről számoltak be a hatóságok, ez azonban 2008-ra 60-ra emelkedett. Arról nincsenek adatok, hogy volt-e halálos áldozata a baktériumtörzsnek.

A szalmonella baktériumnak körülbelül 2500 különféle típusa létezik világszerte a talajban és az állatok bélrendszerében. Az emberek többsége fertőzött csirke vagy tojás fogyasztása révén kapja el a fertőzést, de a talajban szennyeződött zöldség vagy gyümölcs fogyasztásával is terjedhet a betegség. Általában nem súlyos, hányással, hasmenéssel, fejfájással és lázzal jár, ami kezelés nélkül is néhány nap alatt elmúlik. Idősek, kisgyermekek és krónikus betegek esetében azonban akár halálos is lehet, és ilyenkor gyakran antibiotikum kezelést kell alkalmazni.

A párizsi Pasteur Intézet kutatói szerint ez a baktériumtörzs minden gyógyszertípusnak ellenáll. A szakértőket aggasztja a baktérium gyors terjedése világszerte, amely a legsérülékenyebb emberek körében halált is okozhat.

  

medipress/mindennapi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.