Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-04-17 17:09:00

Csak legyen miből működtetni

Tömegével vehetik át történelmi egyházak az iskolákat

Várhatóan tucatnyi közoktatási intézményt vesz át a következő tanévtől az azt kérő önkormányzatoktól a Szeged-Csanádi Egyházmegye - jelentette be Kiss-Rigó László megyéspüspök.

A püspök kifejtette: az utóbbi hónapokban erős hullám indult meg az egyházak felé az önkormányzatoktól, hogy közoktatási feladatokat vegyenek át. Az elmúlt években általában 2-3 intézményt kapcsoltak a hálózatba az egyházmegye területéről, azaz Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részéről. A következő szeptemberre készülve azonban 38 önkormányzat kereste meg az egyházmegyét azzal, hogy közoktatási intézménynek a fenntartását vegye át, ebből várhatóan 8-12 irányítását vállalják majd.


De csak ha fenn tudják tartani

Az önkormányzatok racionális döntést hoznak akkor, amikor felkérik az egyházat az iskolák-, óvodák átvételére, mely számukra gazdaságilag kedvező - fogalmazott Kiss-Rigó László. Az egyházmegye vezetője azonban elmondta: csupán gazdasági okokból nem tudják átvenni az intézményeket. Kizárólag akkor veszik át az irányítást, ha helyben igény van rá, amit a szülők is megfogalmaznak. Az intézmények épületét térítésmentesen használja az egyház, nem veszi el az ingatlant az önkormányzattól, tehát vagyonvesztés nem történik - hívta fel a figyelmet.

A püspök bejelentette azt is, a Szeged-Csanádi Egyházmegye idei költségvetéséből 100 millió forintot elkülönített, és amennyiben az államilag finanszírozott intézményeknek az év végén le kell mondaniuk a költségvetésükben zárolt összegről, az egyházmegye önként felajánlja a pénzt az államadósság enyhítésére. Mint mondta: ez a lépés komoly nehézséget okoz és áldozatot kíván az egyházmegyétől, de a közjó érdekében ezt örömmel megteszi.


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.