Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-19 18:40:00

Több százan tesznek állampolgársági esküt augusztus 20-án

Több százan tesznek állampolgársági esküt magyarországi helyszíneken az augusztus 20-i ünnep alkalmából. Eskütételeket tartanak többek között Hódmezővásárhelyen, Lakitelken és Abaújszántón.

 A nemzetpolitikai államtitkárság pénteki tájékoztatása szerint eddig az egyszerűsített honosítás keretében 132.342 kérelem érkezett, esküt több mint 30 ezren tettek. A honosítási eljárás zökkenőmentes.

Az augusztus 20-i ünnep alkalmából Hódmezővásárhelyen és Abaújszántón szabadtéri rendezvényeken háromszáz-háromszáz külhoni magyar teszi le az állampolgársági esküt, és szintén eskütételt szerveznek Lakitelken. A hódmezővásárhelyi ünnepségen beszédet mond Lázár János Fideszes polgármester, Abaújszántón jelen lesz Kövér László házelnök, Wetzel Tamás kormánybiztos és Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke is.

Augusztus 20-án a vajdasági Szabadkán az eskütételt Hende Csaba honvédelmi miniszter vezeti, ekkor veszi át a százezredik kérelmező az állampolgársági okmányait. A délvidéki Balog Virág Lászlót és családját június 27-én köszöntötték Budapesten, a Parlamentben. Akkor felidézte, hogy korábban már voltak magyar állampolgárok, 1941-45-ig, őt 1942-ben, amikor Csúrogon megszületett, magyarnak anyakönyvezték; tíz évvel ezelőtt kérte régi állampolgárságának honosítását, de a rendőrök akkor csak „mosolyra húzták szájukat, nem tettek semmit ennek érdekében”.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.