Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-05 11:39:00

Újragondolják az elutasított kérelmeket

Több nagycsaládos nem kapta meg a gázártámogatást

Az egyik házaspár négy gyermeket nevel, közülük azonban már csak kettő középiskolás, kettő viszont nappali tagozatos egyetemi hallgató. Az új törvény értelmében mégis megkapják a támogatást.

A nemzeti fejlesztési miniszter  Szabó Máté ombudsman javaslatára felülvizsgálta a nagycsaládosok gázár-támogatásáról szóló miniszteri rendeletet – közölte az MTI. Az  állampolgári jogok országgyűlési biztosa még áprilisban felkérte a minisztert, fejtse ki álláspontját a rendeletnek a nagycsaládos háztartás fogalmát értelmező szakaszairól.


Az egyik panaszos és házastársa négy gyermeket nevel

Fellegi Tamás ezt követően módosította a rendeletet, így  a jövőben a gázár-támogatás szempontjából is nagycsaládosnak minősül minden olyan háztartás, amelyben a jogosult legalább három gyermeket figyelembe véve részesül családi pótlékban. A miniszter arról is tájékoztatta a biztost, hogy az egyeztetés eredményeképpen az államkincstár képviselője jelezte: a folyamatban lévő fellebbezési eljárások során már a módosításnak megfelelő jogértelmezés alapján járnak el, és az első fokon elutasított kérelmeket is ennek megfelelően fogják felülvizsgálni.

Szabó Máté azért fordult a nemzeti fejlesztési miniszterhez, mert többen panaszolták a biztosnak, hogy a három, vagy több gyermeket nevelő nagycsaládosok sem kapták meg a gázár-támogatást. A panaszosok kérelmét a Magyar Államkincstár azzal a magyarázattal utasította el, hogy a támogatásra csak azok jogosultak, akik három gyermek után kapják a családi pótlékot.

Az egyik panaszos és házastársa négy gyermeket nevel, közülük azonban már csak kettő középiskolás, két gyermek viszont már nappali tagozatos egyetemi hallgató; a családi pótlékot ők már valóban csak a két középiskolás gyermek után, de nagycsaládosként kapják, a rendelet mégis kizárta őket a gázár-támogatásból.

Ki tekinthető nagycsaládosnak?

A családtámogatási törvény szerint az tekinthető nagycsaládosnak, aki a háztartásában legalább három gyermeket nevel, ezért gyermekenként magasabb összegű családi pótlékra jogosult. Amennyiben azonban közülük valamelyik, vagy akár több is befejezte már a középiskolát, a szülő a nagycsaládosoknak járó ellátást már csak a többi gyermek után kapja, de a három - vagy több - gyerekre figyelemmel. A nagycsaládosok fogalmának ilyen értelmezését alkalmazta a jogalkotó a személyi jövedelemadózás során is.

Az országgyűlési biztos álláspontja szerint azonban a gázár-támogatási kérelmek elbírálásánál az államkincstár a miniszteri rendelet szövegét szűkítve értelmezte, csak azt vette figyelembe, hogy az igénylőnek hány gyerek után fizetik a családi pótlékot, azt viszont nem, hogy hány gyermekre figyelemmel állapították meg annak mértékét.

 

mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.