Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-07 13:34:00

Tíz város mutatkozik be a budapesti FesztMagyar fesztiválon

Tíz magyar és határon túli település mutatkozik be szeptember 16. és 18. között a FesztMagyar című fesztiválon a budapesti Millenáris parkban. A rendezvényen bemutatják Rófusz Ferenc animációs rendező új alkotását is, a Ticket című filmet is.

Benyák Zoltán, a Millenáris stratégiai igazgatója az eseményt beharangozó szerda reggeli sajtótájékoztatón elmondta: a FesztMagyarral szeretnének „új hangot” megütni, „más perspektívába” helyezni a Kárpát-medence kultúráját. A rendezvényen Kassa, Miskolc, Nyíregyháza, Beregszász, Békéscsaba, Arad, Székesfehérvár, Kolozsvár, Magyarkanizsa és Lendva mutatja be kézművességét, gasztronómiai, kulturális jellegzetességeit.

„Fogalomjátékba kezdtünk, megpróbáltuk minden város identitását egy-egy szóba, fogalomba tömöríteni, a fesztiválon ezeket fogjuk kibontani” – magyarázta Benyák Zoltán, hozzátéve: a rendezvény a Kárpát-medence „új kulturális kódolásáról és annak feltöréséről ad hírt”. Az igazgató elmondta: a fesztivált jövőre is megrendezik, akkor újabb tíz város mutatkozhat be.

Az igazgató felidézte: a rendezvény ötlete a 2001 és 2002 között bemutatott Álmok álmodói című kiállítás második részének tervezése közben merült fel, amellyel a Millenáris park tízedik évfordulóját szerették volna megünnepelni. Végül úgy döntöttek, kiállítás helyett fesztivállal emlékeznek meg az jubileumról, az ötletelés közben felmerült gondolatokat ültették át a FesztMagyar arculatába.

Pozsár Péter építész, a Millenárist is tervező Új Irány csoport képviseletében arról beszélt, hogy az ő feladatuk installációk tervezése volt - ezeket a települések identitását jelképező kulcsfogalmak ihlették. Hatalmas, nyitott könyv, asztal, tenyér, sétapálca – ilyen kompozíciókkal találkozhatnak a majd a FesztMagyar látogatói.

Szente Béla, a Békéscsabai Kulturális Központ igazgatója elmondta, hogy városukat népmesei környezetben ismerhetik meg a látogatók, a gasztronómiát, kézművességet, helyi termékeket felvonultató helyszín látványát a 2009-ben elhunyt Kossuth-díjas festő, Schéner Mihály "mesevilága" ihlette. Magyarkanizsa standját a dzsentri fogalma köré szervezték, itt bácskai divattervezőkkel, zenészekkel, táncosokkal találkozhat a közönség.

Rófusz Ferenc, A légy című filmjéért 1981-ban Oscar-díjat kapott filmrendező a sajtótájékoztatón elmondta: a fesztivál "nulladik" napján, szeptember 15-én a Teátrumban mutatja be új filmjét, amely a Ticket címet viseli. A rendező elmondta: a tízperces alkotás négy évig készült hagyományos technikával és a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) volt először látható az idén nyáron.

„Tíz percbe sűrítettem egy egész életet” – fogalmazott a rendező, felidézve, hogy harminc éve egy légy szemébe, most egy születendő gyermek szemébe helyezte a képzeletbeli kamerát. „Azóta sem vállalkozott senki, hogy A légyhez hasonló háttéranimációs filmet készítsen” - tette hozzá, megemlítve, hogy nagyobbik fia "unszolására" vállalkozott a kézzel rajzolt produkció elkészítésére.

A filmben egy emberi élet stációi elevenednek meg, a záró képsorokban „eltemetik a kamerát”. „Nem vidám film, elég depressziós lesz tőle az ember. Elénk tartja a tükröt, hogy az élet apró villanás csupán” – jegyezte meg Rófusz Ferenc a mintegy hétezer rajzra épülő filmről. A címet azzal indokolta, hogy az élet olyan, mint egy utazás. "Mindenki kap egy jegyet, de nem tudja, hogy az hány állomásra szól és milyen osztályra” - vélekedett. Emlékeztetett: szomorú témája ellenére, a film a KAFF gyerekzsűrijének díját kapta, amire nagyon büszke. A Ticket a fesztivál mind a három napján látható lesz.

 

pmg \ brr

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.