Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-12 17:45:00

Tíz évre meghatározóak a romániai népszámlálás adatai

Az októberi romániai népszámlálás adatai a következő tíz évre meghatározó fontosságúak lesznek a romániai magyarság számára - írta hétfői vezércikkében a Hargita Népe című csíkszeredai napilap.

"Fontos, hogy magyarnak valljuk magunkat (nem ungurnak, hanem maghiarnak, hogy ne hozzunk létre valami új etnikumot), mert a most rögzített adatok tíz évre meghatározzák a statisztikán alapuló helyzetelemzést" - olvasható a székelyföldi napilapban a népszámlálási kérdőívek nemzetiséget firtató kérdéséről. A cikk emlékeztet arra, hogy a nemzetiségi jogok gyakorlásához az szükséges, hogy az egyes településeken legalább a 20 százalékot elérje a magyar lakosság aránya.

A cikk szerzője feltételezi, hogy az október 20-31. között esedékes népszámlálás nem lesz pontos, mert szerinte olyan románokat is számba fognak venni, akik tartósan, több mint egy éve külföldön élnek, miközben több mint hárommillió román állampolgár külföldön él, és pontosabb népszámlálás esetén az ország lakossága a 20 milliós lélektaninak számító szint alá csökkenhet. "A magyarok esetében, azt hiszem, ki kell találjunk védelmi stratégiákat (szakértők csoportjai már dolgoznak ezen, érdekképviseletünk ebben a kérdésben szerencsére nem tétlenkedett). Ez éppen olyan fontos, mint az identitásuk elvesztésének peremén lévőkben magyarságuk tudatosítása" - olvasható a lap vezércikkében.


MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.