Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-11 17:00:00

Timosenko-ügy – kemény német bírálat Ukrajnának

A jogállamiság megsértésének nevezte a Julija Timosenko volt ukrán kormányfő ellen hozott bírósági ítéletet a német kormány.

A külügyminisztérium által kedden közzétett hivatalos nyilatkozat úgy vélte, hogy az ítélet visszalépés a jogállamiság, illetve a demokrácia terén.
A dokumentum utalt arra, hogy Berlin a volt miniszterelnök elítélését elfogadhatatlannak tekinti. A történtek nem maradhatnak következmények nélkül a német-ukrán kapcsolatokra, valamint az Európai Unió és Ukrajna közötti viszonyra – szögezte le a közlemény, amely hangsúlyozta azt is: a német kormány szoros figyelemmel kíséri majd, milyen magatartást követ Kijev Julija Timosenkóval, illetve korábbi volt kormánytagokkal szemben.
Németország elvárja, hogy az ukrán vezetés hitet tegyen a demokrácia és a jogállamiság mellett – hangsúlyozta a nyilatkozat.
A német kormány már Timosenko letartóztatását is mély aggodalommal vette tudomásul, és úgy ítélte meg: a politikailag vezérelt igazságszolgáltatás gyanúját kelti az a tény, hogy a korábbi kormány számos tagja ellen hivatali visszaélés vádjával vizsgálatot indítottak.
Külügyminisztériumi források kedden annak a nézetnek adtak hangot, hogy a Timosenko elleni per, illetve az ítélet súlyos akadályt jelent Ukrajna uniós közeledésének útjában.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.