Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-04-14 19:09:00

Archaizálnák a misét: a püspökök szerint ez kell a mai híveknek

Tiltakoznak a katolikusok az új angol liturgia ellen

A Római Katolikus Egyház új angol nyelvű miseszöveget adott ki. A korábbi liturgia negyven évvel ezelőtt váltotta fel a latin misézést. Az új változat idegen lesz a híveknek: ősi nyelvezetet vezetnének be.

Novembertől lép életbe Római Katolikus Egyház új angol nyelvű miseszövege Nagy-Britanniában, ám a katolikus papság egy része petícióval küzd annak bevezetése ellen, de legalábbis a késleltetéséért. A római misekönyv új angol nyelvű fordítását mintegy harminc év munka, intrika és belharc előzte meg. Az új szöveg célja, hogy közelebb kerüljön az eredeti, latin nyelvű liturgiához, ami évszázadokon át meghatározta a katolikus templomok szertartásait. Az egyházi vezetés szerint ez a szöveg a katolikus liturgia tiszteletét és hitelességét erősíti. Meggyőződésük szerint a hívek jelentős többsége visszatérne a hagyományos liturgiához, így ők bizonyosan lelkesen fogadják majd az új angol változatot.

Ám a papság nem örül az új misekönyvnek. Az utóbbi hónapokban az Egyesült Államokban, Írországban és Ausztráliában több ezer pap nyilvánosan fejezte ki nemtetszését. Szerintük az új fordítás archaizált szövege alkalmatlan a használatra, mivel a mai embertől eltávolítja a liturgiát. Sok pap végül az egyházon belüli konfliktus megszűnéséért abbahagyta a tiltakozást, néhány renitens egyházszolga azonban egészen radikális eszközökhöz nyúl a szokatlan változtatás elleni véleménynyilvánításban.

Michael Ryan atya, a Seattle-i Szent Jakab-székesegyház lelkipásztora petíciót hozott létre: az aláírók követelik, hogy az egyház késleltesse az új misekönyv bevezetését. A tiltakozó iratot világszerte több mint 22 ezer pap, apáca és laikus írta alá – köztük számos elismert teológus, liturgikus és egyházi zenész. Az aláírók mindössze tíz százaléka kérte a névtelen támogatás lehetőségét, a többiek a nevükkel vállalták tiltakozásukat. A közelmúltban papok csoportja Írországban és Ausztráliában még külön is felszólította a helyi egyházi elöljárókat, hogy tegyenek meg mindent az új liturgia bevezetésének elhalasztásáért.


Forrás: The New York Times
FV.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.