Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-18 19:15:00

Távozik az egyházakért felelős államtitkár?

Az MSZP az egyházügyi törvény kapcsán megmutatkozott alkalmatlansága miatt Szászfalvi László, egyházakért felelős államtitkár, azonnali felmentését követeli. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) erre reagálva teljes támogatásáról biztosítja Szászfalvi Lászlót.

 „Az egyházügyi törvény kapcsán kialakult botrányért, azaz a lelkiismereti és vallásszabadság korlátozásáért, vallási közösségek jogfosztásáért, Magyarország jó hírnevének rontásáért a Magyar Szocialista Párt Szászfalvi Lászlónak, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházakért felelős államtitkárának azonnali felmentését követeli” – fogalmazott Nyakó István a párt országgyűlési képviselője vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján. Emellett javasolják az Országgyűlés emberi jogi bizottságának haladéktalan összehívását.

„Azt javasoljuk Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének, hogy fejezze be a hazudozást. Mindenki pontosan tudja, hogy az egyházügyi törvény visszavonására azért kényszerült a Fidesz vezette koalíció, mert az alkotmánybírósági próbát (...) a törvény nem élné túl” – jelentette ki.
Nyakó István szerint meg kellene vizsgálni azt, hogyan fordulhatott elő, hogy az Alkotmánybíróság „ítélethirdetése” előtt, ki és milyen módon ismerhette meg a testület döntését. Az MSZP követeli azt is, hogy az új egyházügyi törvény tervezetéről a kormány széleskörű egyeztetést folytasson, a javaslatot pedig a jövő évben terjesszék be – mondta a képviselő, megjegyezve, hogy állítólag már a két ünnep között meg kívánják tárgyalni a törvénytervezetet.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) teljes támogatásáról biztosítja Szászfalvi Lászlót, az egyházügyi államtitkár és hivatala rendkívüli szakmai, minőségi munkát végzett az egyházügyi törvényjavaslat előkészítése során - mondta Semjén Zsolt pártelnök vasárnap az MTI-nek.

Semjén Zsolt hozzátette: Nyakó István a szokásos szereptévesztésben van, amikor államtitkárok felmentéséről, vagy kinevezéséről osztogat tanácsokat, hiszen a választópolgárok egy dolgot világosan kinyilvánítottak, az MSZP-re ezt a jogot biztosan nem bíznák.
A kereszténydemokrata politikus feltette a kérdést, honnan tudja Nyakó István, hogy az Alkotmánybíróság milyen döntést fog hozni. Attól, hogy néhány évig az egyházügyi bizottságban forgolódott még nincs "prófétai karizmája" - fogalmazott a KDNP elnöke.

Az pedig különösen bizarr, hogy az a szocialista párt tetszeleg a vallásszabadság védelmezőjének szerepében, aki sok évtizeden keresztül az ateista marxizmus diktatúráját kényszerítette az országra, aminek egyik legfőbb ideológiai fundamentuma a vallásnak az elpusztítása és üldözése volt - jegyezte meg Semjén Zsolt.

Lázár János pénteken jelentette be: hatályon kívül helyezik a júliusban elfogadott új egyházügyi törvényt "jogtechnikai megfontolások" miatt. A politikus azt mondta, hétfőn "megtalálják" a jogtechnikai megoldást a hatályon kívül helyezésre, kijavítják a formai hibákat, ám a jogszabály "tartalmi struktúráján" nem fognak változtatni. A hatályon kívül helyezést Lázár János azzal indokolta, hogy a törvény nyári elfogadásának módja, menetrendje nem felelt meg "minden közjogi kritériumnak".

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.