Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-20 18:30:00

Tanúnak citálták a volt minisztert

Oszkó Péternek, a Bajnai-kormány pénzügyminiszterének a tanúkénti meghallgatásával folytatódott a Sukoró-ügyben indított polgári peres eljárás csütörtökön Székesfehérváron, a Fejér Megyei Bíróságon.

A tárgyaláson a volt pénzügyminiszter Ébner Vilmos bíró kérdéseire válaszolva azt mondta, hogy az ügyészségi vizsgálatot megelőzően két vizsgálat is volt a tervezett sukorói beruházás befektetői csoportját képviselő Joav Blum izraeli-magyar állampolgár Pest megyei ingatlanjaira és a létesítmény megvalósítására kiszemelt sukorói telkekre vonatkozó csereszerződés ügyében.

Oszkó Péter közlése szerint az elsőt a kormány átalakulása után egy-másfél hónappal a felvetődött aggályok tisztázására Bajnai Gordon akkori miniszterelnök rendelte el. A másfél hónapig tartó vizsgálat során született szakértői álláspontok a cseretelkek közötti értékarányt csekély mértékben vagy egyáltalán nem kérdőjelezték meg.

Közös szándékkal, közös akarattal

Mint mondta, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által időközben elvégzett, a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2008-as gazdálkodását áttekintő vizsgálat előzetes, majd végleges eredménye nyomán már több szabálytalanság kiderült, de a cseretelkek közötti értékaránytalanság az ÁSZ végső jelentésében is „kisebb hangsúlyt kapott”.

A volt pénzügyminiszter kitért arra, hogy az ÁSZ-jelentés alapján arra a következtetésre jutottak: a vizsgálat a csereügylet semmisségét nem alapozta meg kellő mértékben, azt azonban jelezte, hogy olyan telekcsere történt, amellyel kapcsolatban több kétség merült fel.

Oszkó Péter azt mondta, hogy ezért egyeztetést kezdeményeztek a befektetővel, s megpróbálták meggyőzni arról, álljon el a csereszerződéstől, s „közös szándékkal, közös akarattal” állítsák vissza a szerződéskötés előtti állapotot. Ettől azonban Joav Blum elzárkózott, álláspontja szerint ugyanis a cserével kapcsolatban minden szabályosan történt.

A telekcsere ügyében a 2009-ben kezdődött ügyészségi vizsgálat során, a független igazságügyi értékbecslő szakvéleménye alapján olyan értékbecslés született, amely megállapította a jelentős értékaránytalanságot Joav Blum albertirsai és pilisi, valamint az azokra elcserélt sukorói telkek között. Oszkó Péter közölte, hogy ezért „az állami vagyon védelme érdekében” 2009 novemberében arra utasította a vagyonkezelő zrt.-t: indítson polgári pert annak megállapítására, hogy feltűnő értékaránytalanság volt-e a telekcsere során, s ha igen, a bíróság mondja ki az ügylet érvénytelenségét. (Az erre vonatkozó polgári per 2010 februárjában kezdődött meg a Fejér Megyei Bíróságon.)

A bíró kérdésére a volt pénzügyminiszter elmondta: a befektetővel folytatott tárgyalás során felvetődött, hogy ha az állam kétségbe vonná a megkötött csereszerződés érvényességét, Joav Blum kártérítési igénnyel lép fel az állammal szemben. Hozzátette: miután pénzügyminiszterként a magyar állam vagyoni pozícióit kellett védenie, ügyelnie kellett arra is, hogy ne tegyen olyan lépéseket az állam nevében, amelyek miatt azt kártérítésre köteleznék.

Oszkó Péter elmondta, hogy a csütörtöki meghallgatásra csak a telekcserére vonatkozóan kapott felmentést a titoktartás alól, a kaszinóberuházással kapcsolatban nem.
A bíróság csütörtök délután megkezdte annak az általa kirendelt igazságügyi szakértőnek a meghallgatását is, aki a telekcsere ügyében újabb értékbecslést végzett.
 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.