Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-15 22:33:00

Szokatlan javaslat: lépjen ki Németország

Németország megfontolhatná a kilépést az euróövezetből, ha nem sikerül megteremteni az államháztartási fegyelmet a válsággal küszködő tagállamokban - véli az egyik legnagyobb német vállalat, az ipari gázokat előállító Linde vezetője.

Wolfgang Reitzle, a Linde igazgatótanácsának elnöke a Der Spiegel című német hírmagazinban megjelent interjúban hangsúlyozta: úgy hiszi sikerre vezethetnek az euró megmentését célzó erőfeszítések, ugyanakkor nem osztja azt a nézetet, hogy minden áron meg kell menteni a közös fizetőeszközt.

Kifejtette: reális veszély, hogy alábbhagy a válsággal küzdő euróövezeti tagállamok hajlandósága a szükséges reformok végrehajtására, ha az Európai Központi Bank nagyobb szerepet vállal a helyzet kezelésben. Amennyiben pedig "nem sikerül megregulázni a válságba jutott államokat, Németországnak ki kell lépni" az euróövezetből.

Reitzle az első cégvezető a német óriásvállalatok vezetőinek körében, aki nyilvánosan felvetette a kilépés lehetőségét. A német vállalati szféra mostanáig egységesen az euró megtartása mellett állt ki. A Linde vezetője úgy véli, hogy a kilépés miatt felértékelődne "a német márka, vagy északi euró, vagy bármilyen deviza, amelyet ebben az esetben használnánk".

Ennek hatására az első években ugyan növekedne a munkanélküliség, mert visszaesne az export, ez azonban növelné a nyomást a versenyképesség fokozására. "Németország az ázsiai versenytársakkal összehasonlítva már öt év elteltével jóval erősebb pozíciót szerezne" - mondta Wolfgang Reitzle. Hozzátette: nem ez a "kívánatos" forgatókönyv, ugyanakkor a távozás az euróövezetből "nem lehet tabutéma".

A cégvezető úgy vélte, Görögországnak nincs esélye a bennmaradásra, középtávon biztosan el kell hagynia az euróövezetet. A tőkepiacok "már rég kipipálták a témát" - fogalmazott, hozzátéve, hogy Athén adósságának "nem az 50 vagy a 70 százalékát, hanem a 100 százalékát kellene leírni" ahhoz, hogy megtarthassa tagságát az euróövezetben.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.