Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-18 11:18:00

Szemben a főbűnnel: a kapzsiság ellen tüntetnek a Wall Streeteten

Több száz tüntető gyűlt össze a New York-i Wall Street közelében, hogy elfoglalja a pénzvilág jelképévé vált utcát, tiltakozásul a kapzsiság, a korrupció és az amerikai szociális kiadások megnyirbálása miatt.

A többségében fiatal tüntetők anarchista csoportok és az Adbuster című portál felhívására tartották, helyi idő szerint szombaton demonstrációjukat. A tüntetők szerettek volna letáborozni a New York-i értéktőzsdének is otthont adó Wall Streeten, amíg a közvélemény fel nem figyel a – szerintük a gazdagoknak és hatalmasoknak kedvező – pénzügyi rendszer elleni tiltakozásukra. A szervezők abban reménykedtek, hogy a Wall Streetet „amerikai Tahrír térré” változtathatják – utalva arra, hogy demokráciakövetelő tüntetők az év elején a kairói Tahrír téren tartott tüntetéssorozattal buktatták meg Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt.

A rendőrség azonban jóval a tüntetők érkezése előtt lezárta a Wall Streetre és környékére vezető utakat. Szombaton déltájban mintegy hétszáz tüntető – köztük sokan hálózsákkal felszerelkezve – keresett táborhelyet a New York-i értéktőzsdétől mintegy egy kilométerre. Létszámuk jóval elmaradt a szervezők által remélt húszezertől.


mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.