Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-04 19:30:00

Széleskörű összefogás az új Munka Törvénykönyv ellen

Mindenki támadja a Munka Törvénykönyvének tervezett módosítását, az ellenzék és a szakszervezetek is hangosan tiltakoznak.

Korábban már beszámoltunk az LMP állásfoglalásáról, miszerint még a magzatok életét is veszélyeztethetik a változtatások. Az MSZP más oldalról közelítette meg a témát, a bérek várható csökkenése miatt aggódnak. Komjáthi Imre, a párt országos választmányának tagja, úgy fogalmazott a sajtótájékoztatójukon, hogy tervezet szerint az éjszakás műszakpótlék a jelenlegi 50 százalékról 15 százalékra csökken, a 20 százalékos délutáni műszakpótlék pedig nem is szerepel a tervekben, ami havi több tízezer forintos fizetéscsökkentést jelentene a több műszakban dolgozó munkavállalóknak.


A szakszervetek valós egyeztetést akarnak

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) állásfoglalása szerint a munkajogi szabályok megváltoztatása a munkavállalók számára egyoldalúan hátrányos és megalapozatlan az a kormányzati állítás, hogy az új munkahelyek létrehozását segítené elő. Soha sehol egyetlen munkahely sem jött létre a munkavállalói kiszolgáltatottság növelése és az érdekképviseletek jogosultságainak durva csökkentése következtében – írták közleményükben. Az MKKSZ követeli, hogy a kormány levelezgetés helyett üljön tárgyalóasztalhoz a munkáltatói és a munkavállalói érdekképviseletekkel, valamint érdemben tárgyalja újra a jelenleg hatályos törvények esetleges változtatását.

A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok közös, 73 oldalas szakértői anyagot állítottak össze a Munka Törvénykönyve új koncepciójáról, amelyet csütörtökön megküldtek a kormány illetékeseinek. A munkavállalói érdekképviselet tájékoztatása szerint a kormány javaslata a termelés és a piac igényeinek érdekében növeli a munkáltató mozgásterét, a jelenleginél is alárendeltebb és kiszolgáltatottabb helyzetbe hozva a munkavállalókat. A közös szakértői anyagban megfogalmazzák, hogy a kormány a javaslatában koncepcionálisan megváltoztatja a szabályozási szemléletet. Számos garanciális elem elveszíti garanciális jellegét, amelyektől kollektív szerződésben vagy a felek megállapodásában el lehet térni a munkavállalók hátrányára is, míg a hatályos szabályok csak a munkavállalók javára való eltérést engedik. A szakszervezeti jogok megnyirbálása következményeként csak csekély lehetőség marad arra, hogy a szakszervezetek kollektív szerződésben a munkavállalók javára előnyös feltételeket harcoljanak ki – olvasható a közös szakértői anyagban.

 


mti/mindennapi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.