Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-10 18:30:00

Súlyos döntés előtt áll az Alkotmánybíróság

Súlyos politikai felelősséggel járó döntésnek nevezte az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke annak meghatározását, hogy mit kezdjen az Ab az előtte fekvő mintegy kétezer beadvánnyal, amelyek a jelenleg hatályos, jövőre érvényét vesztő alkotmányra hivatkozva készültek.

Paczolay Péter a Népszabadság online-on vasárnap megjelent interjújában elmondta: súlyos politikai felelősséggel járó döntés, hogy meghatározzák, mit kezdjenek azzal a mintegy kétezer üggyel, amely előttük fekszik, hiszen azokat a jövőre hatályát vesztő alkotmány alapján nyújtották be, és sok olyan van amely igen fontos törvényeket érint. Az is előfordulhat, hogy tiszta lapot nyitnak– tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy azokat a korábbi alkotmánybírósági határozatokat, amelyekre a döntéseik során gyakran precedensként hivatkoztak, most „ki kell-e hajítani”, Paczolay Péter kijelentette: határozott álláspontja, hogy ebben a kérdésben nincs szükség törvényi szabályozásra, s a korábbi döntéseket nem is kell automatikusan hatályon kívül helyezni.

A mintegy kétezer, döntésre váró beadvány közül a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatosról, illetve az alkotmánymódosítás miatt benyújtott panaszról kedden tárgyal az Alkotmánybíróság, a többi ügyet pedig a törvénykezési szünet után veszik napirendre – mondta az elnök, hozzáfűzve, hogy akkor kerül majd sorra a semmiségi törvény is. Úgy fogalmazott, hogy a terjedelmét és a beadványok számát tekintve „legnagyobb falat” a médiatörvény.

 

–mi, MTI –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.