Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-12 14:30:00

Státuszt válthatnak a kényszermuzulmánok

Az egyiptomi Legfelsőbb Bíróság döntése szerint mostantól megváltoztathatják vallási hovatartozásukat a kényszerítés hatására vagy tévedésből bejegyzett muzulmánok. A bíróság eltörölte azt a szabályzatot, amely gyakorlatilag áttérésre kényszerített sok keresztényt Egyiptomban.

Az adatmódosításhoz a születési anyakönyvi kivonatot kell bemutatni, amely jó esetben jelzi, hogy az adott személy valójában keresztényként volt anyakönyvezve. Szükséges még a keresztlevél is, amelyet az egyház ad ki. Ezzel a döntéssel talán egy igen kényes ügy végére kerülhet pont: nagyon sok egyiptomi anyakönyvi hivatalban muzulmánként jegyeznek be újszülötteket arra hivatkozva, hogy csak előnyük származhat belőle. Nem egy esetben a hivatalnokok nem voltak hajlandóak átjavítani a „tévedést” az érintett személy kérésére sem. Keresztény jogi szakértők szerint ez nem bizonyít mást, mint azt, hogy a muzulmán hivatalok ily módon iszlamizálják a keresztényeket. A muzulmánok meg azt állítják, hogy nincs itt semmilyen kényszer, évente ugyanis közel 10.000 keresztény választja önként a muzulmán vallást.

Rafic Greiche atya, az egyiptomi katolikus részegyház szóvivője elmondta: az egyiptomi Legfelsőbb Bíróság mostani döntése biztató, talán az országban zajló pozitív változások is hozzájárultak a diszkriminatív szabályzat felülvizsgálatához.

 

–mi, radiovaticana.org–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.