Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-11 13:45:00

Stabil a magyar bankrendszer, de vannak határai

Az erős frank ellenére stabil a bankrendszer a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója szerint.

Müller János szerint a napok óta tartó erőteljes forintgyengülés ellenére stabil a magyar bankrendszer, ahogyan a tulajdonosi háttere is, de a terhelhetőségének vannak határai. A svájci frank kedden éjszaka új történelmi árfolyamrekordot állított be 273,43 forintos szinten. Szerdán 262-264 forint között mozgott az árfolyam, délutánra átmenetileg 268 forintig emelkedett.

Müller János, a bankszövetség vezető tanácsadója emlékeztetett arra, hogy a legnagyobb magyar lakossági hitelintézet, az OTP Bank az összeurópai stresszteszten alig egy hónapja az egyik legjobb helyezést érte el. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig, szélsőséges helyzetet feltételezve, 2011 végére 245 forintos, 2012 végére 257 forintos svájcifrank-árfolyam mellett vizsgálta a bankrendszer stressztűrő képességét, és stabilnak találta.

A tanácsadó bízik abban, hogy a bankrendszer ütésálló, és hogy az otthonvédő csomag csökkenteni tudja a devizahitelesek egy részének kiszolgáltatottságát, továbbá abban is, hogy az Egyesült Államok, az Európai Unió, az Európai Központi Bank (EKB) és a svájci jegybank intézkedései valamiféle megnyugvást hoznak a piacokra. Hozzátette ugyanakkor, hogy bár a bankrendszer erős, és normálisan tud működni, a mostani helyzet figyelmeztető jel arra, hogy a bankrendszer terhelhetőségének is vannak határai.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.