Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-02 15:15:00

Semjén üdvözölte a révkomáromi demonstrációt

Üdvözölte a magyar állampolgárság ügyében tartott csütörtöki révkomáromi demonstrációt Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, mint mondta: „bízunk abban, hogy Szlovákiában mielőbb megoldódik a kettős állampolgársággal kapcsolatban kialakult helyzet".

Három - három és fél ezer ember vett részt a szlovákiai Révkomáromban azon a nagygyűlésen, amelynek résztvevői követelték, hogy Szlovákia ismét tegye lehetővé a kettős állampolgárságot, illetve kárpótolják azokat az embereket, akiket a tavaly elfogadott – a résztvevők szerint alkotmányellenes – állampolgársági törvény alapján a hatóságok zaklattak.

Szlovákiában a határon túli magyarok könnyített honosításáról hozott budapesti döntésre reagálva tavaly nyáron úgy módosították a hatályos törvényt, hogy az a szlovák állampolgár, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti az eredetit. A nagygyűlést civil szervezetek kezdeményezték. A szervezetek nemrégiben aláírásgyűjtést is kezdeményeztek a kettős állampolgárság újbóli lehetővé tételéért.

A petíciót a nagygyűlés idején a helyszínen is alá lehetett írni. Elhangzott, hogy a petíciót a kettős állampolgárságért országszerte eddig körülbelül ötezren írták alá. „A rendezvény idején ez a szám mintegy 1700 aláírással növekedett" - közölte Samu István, a petíciós bizottság elnöke. A tüntetésen mások mellett felszólaltak a petíciós bizottság tagjai. Felszólalt Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke, valamint Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke is.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.