Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-13 11:06:00

Semjén: a régióban mi vagyunk az egyetlen ázsiai származású nép

Magyarországon telepíti le regionális központját a shenzeni Peking Genetikai Intézet. A bejelentés után Semjén Zsolt még énekelt is a kínaiaknak, szerinte: a régióban mi vagyunk az egyetlen ázsiai származású nép – írja a nol.hu.

Magyarország lesz a kínai genetikai kutatások központja – erről írt alá megállapodást dr. Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke, és Wang Jian, a shenzeni székhelyű Peking Genetikai Intézet (BGI) vezérigazgatója. A BGI a vállalat közép-európai központját, amely részben kutatással foglalkozik, Magyarországon telepíti le.

Magyarország új esélyt kap arra, hogy a 21. század tudományának egyik legfontosabb területén jelentős szerepet kapjon. A nem ismertetett mértkű beruházás teret nyit a magyar kutatók számára ahhoz, hogy képességeiket Magyarországon kamatoztassák – hangsúlyozta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselője.

Wang Jian, a BGI elnöke szerint cégük a génkutatás egyik legfontosabb szervezete, kiterjedt kapcsolatrendszerrel az amerikai és indiai kutatóközpontokban. Nagyon fontos megtanulni olvasni és később értelmezni a gének információtartalmát, ennek érdekében másodpercenként több gigabájt adatot termelünk. Végeredményben digitalizáljuk a géneket – mondta a tudós. A cég legnagyobb európai kutatólaboratóriuma Koppenhágában van, a második legjelentősebb laborjuk Magyarországon lesz. A fókuszt a mezőgazdasági kutatásokra helyezik.

A megállapodást a Budapesten rendezett kínai hi-tech kiállításon írták alá, melyet konferencia is kísért. Utóbbit Semjén Zsolt általánosügyi miniszterelnök-helyettes nyitott meg. A politikus nyitóbeszédében megállapította, hogy hazánk „Európa közepén van, de még Közép-Európának is a közepén fekszik”, ami kiváló lehetőség a kínai partnereinknek.

Ezen felül van még egy dolog, amelyet a közgazdasági értelemben nem szoktak különösen értékelni. De a régióban a magyar az egyetlen ázsiai származású nép – emelte ki Semjén, aki még a „Volt nekem egy kecském, tudod-e” kezdetű népdalból is előadott pár taktust a megjelenteknek.

Erre reagálva Wang Jian elmondta: a keleti eredetünk bizonyítására nemcsak népi dallamok, de kutatási eredmények is kellenek. Felidézte, hogy néhány éve a Koppenhágai laboratóriumokban egy hajszálból meg tudták állapítani, hogy az egy négyezer évvel ezelőtt élt embertől származik és nyolcvan százalékos bizonyossággal állítható, hogy az illető mongol volt. Részletek a nol.hu oldalán.

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.