Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-10 12:45:00

Sárba tiporja az emberi jogokat Izrael?

Vádemelés nélkül három évig börtönben tarthatják a bevándorlókat, akiket akár vagyon elleni bűncselekményekért is életfogytiglani börtönre ítélhetnek egy új törvény alapján Izraelben.

Még a bevándorlók segítőire is súlyos büntetéseket szabhatnak ki. Az ellenzők szerint a jogszabály alkotmányellenes. Tulajdon elleni bűncselekményekért is életfogytiglani börtönre ítélhetik és vádemelés nélkül is három évig fogva tarthatják a bevándorlókat Izraelben egy kedden elfogadott törvény alapján. A törvény kritikusai szerint alkotmányellenes. Az új jogszabály alapján azokat, akik segítik a bevándorlókat, akár 15 év börtönre is ítélhetik, míg az illegális bevándorlóknak munkát adók 18 ezer dollárnak megfelelő összeggel. A szigorú büntetések célja az Afrikából érkező bevándorlók számának csökkentése.

Kritikusai szerint a törvény alkotmányellenes és lábbal tiporja az emberi jogokat. A szigorítást elvetők azzal vádolják a kormányt, hogy képtelen volt koherens és humánus módon kezelni az illegális bevándorlás problémáját, noha a kérdés egyre égetőbbé vált az elmúlt évek során. Az arabokkal való megbékélést hirdető Merec párt egyik parlamenti képviselője az izraeli törvényeken esett foltnak nevezte az új jogszabályt, egy nyugalmazott bíró hétfői cikkében pedig kifejtette, a törvény "korlátlan felhatalmazást ad a terror alkalmazására bárkivel szemben, aki eljut Izraelbe".

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki korábban "nemzeti csapásnak" nevezte az illegális bevándorlókat, maga is igennel szavazott a törvényre. Szóvivője, Mark Regev szerint az új szabályozás "egy több lábon álló stratégia része, amely segít Izraelnek megküzdeni az illegális bevándorlás kihívásával". Regev nem kívánta kommentálni a kritikus megjegyzéseket.

A kormány becslései szerint 2006 óta mintegy 50 ezer illegális bevándorló érkezett Izraelbe Afrikából. Túlnyomó többségük nem üldöztetés elől menekült a zsidó államba, csupán kényelmesebb életre vágyott - állítják a hatóságok. Migrációval foglalkozó jogászok ugyanakkor úgy látják, az afrikaiak menekültnek tekinthetők, mivel többségüket megbüntetnék hazájában, ezért menedékjogot kellene biztosítani számukra.

A bevándorlóáradat nemzeti vitát is szított. Egyesek úgy vélik, a migránsok terhet jelentenek az országnak és aláássák az állam zsidó jellegét, míg mások szerint a zsidóknak különösen befogadónak kellene lennie az üldözés vagy konfliktus elől menekülőkkel szemben.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.