Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-07 19:02:00

Rövidesen kibővülhet a schengeni övezet

Kompromisszumos megoldást remél az EU soros elnökségét ellátó Lengyelország belügyminisztere a határellenőrzést mellőző schengeni rendszerhez való román, illetve bolgár csatlakozás időzítésében.

Jerzy Miller szerdán Brüsszelben az Európai Parlament (EP) egyik rendezvényén úgy vélekedett, hogy az uniós belügyminiszterek szeptember 22-i ülésükön valószínűleg rábólinthatnak a kimunkált kompromisszumra, amelynek tartalmáról közelebbi részleteket nem árult el.

Iránymutató lehet azonban Hans-Peter Friedrich német belügyminiszter véleménye, amely szerint a két ország fokozatosan válhat részesévé a schengeni rendszernek, az első fázisban a repülőtereken és a vízi közlekedésben szüntetnék meg a határellenőrzést, a második szakaszban pedig a szárazföldi határátkelőhelyeken.

Korábbi tervek szerint a két szóban forgó ország már idén tavasszal csatlakozhatott volna a schengeni övezethez. Az előző télen azonban a helyszíni ellenőrzések azt mutatták ki, hogy Bulgária a török határszakaszon – amely szakasznak a bolgár Schengen-tagság esetén a schengeni övezet kiemelten védett külső határává kell válnia – még nem készült fel teljesen. Mivel pedig az illetékesek egyidejű bolgár és a román csatlakozásra készülnek, Románia önmagában hiába készült fel időben, a bolgárok lemaradása miatt az ő csatlakozásuk is késedelmet szenvedett.

Idén tavasszal, a magyar EU-elnökség alatt azonban Bulgária pótolta a hiányosságokat, és a Pintér Sándor elnökletével megtartott utolsó EU-belügyminiszteri értekezleten, júniusban már kimondták, a technikai követelményeket illetően mindkét jelöltország felkészült a csatlakozásra.

 

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.