Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-28 17:10:00

Romák is számolják a romákat

Számos roma számlálóbiztos is segíti az összeírást. Az Ide tartozunk! - Népszámlálás 2011 kampány csapata fontosnak tartja, hogy ne maradjanak ki a romák által lakott utcák, településrészek a népszámlálásból.

A mostani népszámlálás során a nemzetiségek kettős identitásukat is kifejezhetik, a válaszadás anonim és nem kötelező. „Identitásunk megvallása számunkra méltóság és a közösséghez tartozásunk köteléke, ugyanakkor nem elhanyagolható szempontnak tartjuk, hogy most nem a társadalmi környezet, nem a nem roma többség, nem a kutatók mondják meg, hogy ki a cigány, hanem mi magunk mondhatjuk magunkról emelt fővel, hogy cigányok/romák vagyunk” – fogalmaztak a közleményükben.

Mint írták, számos roma számlálóbiztost tudtak állítani a sok helyi nehézség, akadályoztatás ellenére, hálózatuk megyei és kistérségi koordinátorai és önkéntesei pedig több ezer cigány családot tájékoztattak a népszámlálásról és a válaszadás lehetőségeiről. Kísérőket, felügyelő biztosokat is sikerült állítaniuk, akik az összeírás lebonyolítását segítik.

Az október 1-jén kezdődött népszámlálás hétfő éjfélkor ér véget, azután már csak pótösszeírásra lesz lehetőség november 8-ig.

 

mti


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.