Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-15 10:40:00

Rokonszenves a világnak az „arab tavasz”

A világ közvéleményének többsége kedvezőnek tartja az „arab tavasz” eseményeit, vagyis az egyes arab országokban lezajlott tiltakozó megmozdulásokat - ez derül ki a BBC Világszolgálatának csütörtökön ismertetett globális felméréséből.

A World Service megbízásából a GlobeScan nemzetközi közvélemény-kutató 22 országban 21 ezer 558 ember bevonásával végezte el a felmérést. A BBC által csütörtökön közzétett eredmény szerint a megkérdezetteknek átlagosan az 55 százaléka mondta azt, hogy „jórészt pozitív” fejleménynek tartja az arab térségben történt tiltakozásokat, és mindössze 28 százalék fejtett ki „jórészt negatív” véleményt.

Az arab tavasz eseményeivel messze a legnagyobb arányban a felmérésbe bevont európai országok – Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Spanyolország és Törökország – lakói rokonszenveznek. A kedvező véleményt mondók aránya a felmérés szerint Németországban 78, Franciaországban 76, Spanyolországban 70, Nagy-Britanniában 67, Törökországban pedig 55 százalék volt.

A vizsgálatot az egyik érintett országban, Egyiptomban is elvégezték; itt a megkérdezettek 72 százaléka támogatta a lezajlott fordulatot, és csak 26 százalékuk ellenezte. Az Egyesült Államok közvéleményének is csaknem a kétharmada kedvezőnek tarja az arab térségben történteket: a felmérésbe bevont amerikaiak 64 százaléka nyilatkozott kedvezően az arab tavasz tiltakozó megmozdulásairól.

Oroszország viszont a teljes, 22 országból álló mezőny egyetlen olyan országa, amelyben relatív többségben voltak az ellenzők: a BBC megbízásából készült felmérés szerint a megkérdezett oroszok 31 százaléka tartja pozitívnak a fejleményeket, 43 százalékuk kedvezőtlen véleményt mondott az arab országokban zajló vagy lezajlott tiltakozásokról.

A közvélemény-kutatást Kínában is elvégezték, ahol a felmérésbe bevontaknak pontosan az 50 százaléka rokonszenvezett az arab tavasz eseményeivel, 27 százalékuk véleménye volt negatív.
Indonéziában, Indiában és Pakisztánban, valamint több latin-amerikai országban viszont csak egy 50 százalék alatti, relatív többség nyilatkozott kedvezően az arab térség eseményeiről.

A GlobeScan elnöke, Doug Miller úgy értékelte a felmérés eredményeit, hogy „az arab tavasz támogatottsága széleskörű, ám óvatos”. Miller szerint az eredmények arra vallanak, hogy az Európa és Észak-Amerika stabil demokráciáin kívüli térségekben „a forradalom utáni potenciális instabilitással kapcsolatos félelmek” mérsékelhetik a rokonszenvet. A szakértő szerint ez elsősorban Oroszországra, Pakisztánra és Indiára vonatkozik, amelyek „különösen érzékenyek a belső társadalmi nyugtalanság fenyegetésére”.

 

(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.