Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-14 13:42:00

Rohamosan apad a fehérek aránya Amerikában

Az Államok nyolc nagyvárosában az eddigi kisebbség immár többségben van, további negyvenkét nagyvárosban és környékén pedig rohamosan és látványosan apad a fehérek aránya.

Az Egyesült Államok nyolc nagyvárosában az eddigi kisebbség immár többségben van, további negyvenkét nagyvárosban és környékén pedig rohamosan és látványosan apad a fehérek aránya. Vagyis manapság a spanyolajkú és az ázsiai származásúak lélekszáma sokhelyütt már most, sok helyütt pedig néhány éven belül lesz nagyobb, mint az angolszász fehéreké.

A lakosság etnikai összetételét figyelő és nyilvántartó Amerikában több intézményben is elemzik a népesség alakulását,és a napokban éppen a washingtoni Brookings Intézet hozta nyilvánosságra a legújabb tanulmányt. E szerint a többi között Washingtonban és környékén, New Yorkban, a kaliforniai San Diegóban, a nevadai Las Vegasban és a Tennessee államban lévő Memphisben immár tizenegy éve többség a kisebbség, és az ország száz legnagyobb városa és agglomerációja közül huszonkettőben a nem spanyolajkú fehérek szintén kisebbségben vannak.

Alapvető és rendkívüli jelentőségű folyamat tanúi vagyunk - fogalmaz William Frey, a Brookings Intézet demográfusa, aki a legutóbbi tanulmány összeállításának - és az ezt megelőző kutatásoknak - az irányítója. A szakember szerint a nagyvárosok a várható társadalmi (és nyomukban: politikai) változások laboratóriumai lesznek: a kisebbségek asszimilálásának és a munkaerőpiacra történő „bevezetésének" kísérleti helyszínei.

Az elmúlt tíz esztendőben a városokban élő spanyolajkúak lélekszáma tizenegymillióval, az ázsiaiaké négymillióval, az afro-amerikaiaké pedig hárommillióval gyarapodott. A fehéreké mindösszesen négyszázezerrel nőtt. Ennek megfelelően a városok összetétele megváltozott, aminek megvannak-meglesznek a politikai következményei is. A spanyolajkúak ugyanis elsöprő többségben a demokratákra szavaznak.

A szövetségi főváros, Washington DC környékén ez már tapasztalható is. Maga a főváros mindig is a Demokrata Párt egyik szavazóbázisát jelentette, ám a fővárostól északra fekvő Maryland és a délre terpeszkedő Virginia egyes megyéiben már szintén többségben vannak a demokraták. Gerald E. Connolly, virginiai demokrata párti képviselő szerint például Fairfax városa így lett mérsékelt republikánusból demokrata: az etnikai kisebbségek lélekszámbeli fölénye segített átrajzolni a választói preferenciákat. A város vezetői immár a Demokrata Pártból kerülnek ki. Connolly szerint e demográfiai változások más virginiai városokban is hasonló politikai átalakulásokat hoznak majd.

Stephen Fuller szerint - aki a fairfaxi George Mason Egyetem regionális politikával foglalkozó központjának igazgatója - az elkövetkező tíz esztendőben kivált a spanyolajkú bevándorlók tábora szélesedik majd, s ez nem csupán Virginia államban lesz így. Egész Amerika átalakulóban van - fogalmaz a kutató, s hozzáteszi: nem egyszerűen arról van szó, hogy átalakul a bevándorlók etnikai összetétele, hanem kivált arról, hogy a spanyolajkúak és az ázsiaiak családjaiban sok gyermek nevelődik, míg a fehér lakosság elöregszik, körében igencsak alacsony a népszaporulat.

Mindez lényegében alátámasztja azt, amit a CIA már évekkel ezelőtt jelzett: hogy tudniillik 2050-re az Egyesült Államok lakossága etnikailag teljesen átalakul, a fehérek teljesen - és valószínűleg mindenütt - elveszítik többségüket. Mindez pedig várhatóan nem „csak" a belpolitikában, hanem a pillanatnyilag még egyetlen szuperhatalom külpolitikájában is változást hozhat.

Heti Válasz
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Amerika
  • Így látnak minket az amerikai konzervatívok
  • Romneyt bírálják a vetélytársak
  • A Wikileaks miatt váltottak nagykövetet
  • Így kapaszkodik össze a vallás és a politika
  • Egyre több a hajléktalan gyermek
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Így fényezik magukat a mormonok
  • Durvuló vita az elnökjelöltek között
  • Pszichopata hatalomátvétel a Wall Streeten?
  • Egymillió dollárossal akart fizetni

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.