Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-27 12:40:00

Reform és tüntetés Olaszországban

Pozitívan értékelte az Európai Tanács az olasz reformprogramot. A milánói tőzsde ma reggel kedvezően reagált, az olasz diákok és szakszervezetek azonban újabb tüntetésre készülnek.

Az európai teszten túl van az ország, Berlusconi meggyőzte Európát – állapították meg az olasz újságok. Az EU kezdeti igent mondott, de kérdés, ki fogja megvalósítani az Európának ígért csomagot, ha az olasz pártok már a jövő tavaszi választásra készülnek – kommentálta a Corriere della Sera, a legnagyobb olasz napilap a szerda esti brüsszeli EU-csúcsra érkezett olasz levél sorsát.

A Berlusconi-kormány által november 15-ig ígért reformcsomag fő pontjaként a sajtó a férfi-női nyugdíjkorhatár 67 évre való megemelését hangsúlyozta 2026-ig. Ezen kívül azt, hogy a válságra való tekintettel a kormány a határozatlan időre szóló szerződésű munkavállalók elbocsátási szabályrendszerét is módosítaná és tervben szerepel a jelenleg több mint 3 millió olasz közalkalmazott létszámának racionalizálása.

Az Európának írt levél „szociális hentesmunka” – fogalmazott az olasz diákmozgalom, mely november 4-re utcai megmozdulást hirdetett meg. Reagálni fogunk, ez a válság nem társasjáték – nyilatkozta Raffaele Bonanni a Cisl-szakszervezet főtitkára, miközben a CGIL főtitkára, Susanna Camusso a "dolgozók elleni támadásra" országos sztrájkkal kíván válaszolni. Ebben a levélben nincsen semmi komoly – állította Pierluigi Bersani, az ellenzéki Demokrata Párt (PD) főtitkára. Antonio Di Pietro, az Értékek Olaszországa (IdV) elnöke, szerint a kormány társadalmi háborút akar.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.