Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-13 15:10:00

Politikai bűn az élelmiszeripar lebontása?

Az elmúlt két évtizedben a magyar élelmiszeripar ellen elkövetett politikai bűnöket jelképezi, az egykor hatvani cukorgyár 40 ezer tonna kapacitású cukorsilójának lebontása - jelentette ki Sneider Tamás kedden Hatvanban.

A szétszedett silót ugyanis Litvániában újra felállítják a Mátra Cukor tulajdonosai, ami azt mutatja, hogy egy másik uniós tagállam meg tudja védeni a gazdák, a cukorrépa termelők érdekeit, miközben Magyarországon mára gyakorlatilag megszűnt, mind a cukoripar, mind a cukorrépa termelés - közölte a Jobbik alelnöke a cukorsiló tövében megtartott sajtótájékoztatón.

Amennyiben a Jobbik kormányzati pozícióba kerül a magyar élelmiszeripar és mezőgazdaság újraélesztése céljából állami élelmiszer-feldolgozó üzemeket hoz létre annak érdekében, hogy biztos piacot teremtsen a magyar mezőgazdasági termelés számára - tette hozzá. A politikus úgy vélekedett, hogy Horn Gyula idején olyan cégeknek adták el a magyar cukoripart, akiknek érdekében állhatott, hogy Magyarországon megszűnjön a cukorrépa termelés, majd a 2004-es uniós csatlakozáskor olyan cukorkvótát határoztak meg Magyarország számára, ami mára a nullával egyenlő.

Ez azt jelenti, hogy a mindenkori magyar kormányok semmit nem tettek a magyar cukoripar megmentése érdekében. Ugyanakkor a jelenlegi kormány sem tett semmit az élelmiszeripar fejlesztéséért, miközben választási ígéreteik közt szerepelt egy vidékfejlesztési program megvalósítása. Mindez oda vezetett, hogy miközben az elmúlt évtizedben, például Romániában 25 százalékkal, Lengyelországban pedig 40 százalékkal nőtt az élelmiszeripar és a mezőgazdaság teljesítménye, addig Magyarországon 25 százalékkal csökkent. Ez pedig 50-80 ezer munkahely elvesztését is jelentette egyben - sorolta Sneider Tamás.

A politikus szerint ebben a helyzetben a kormánynak nem felesleges dolgokra, elértéktelenedő MOL részvényekre, vagy az államadósság csökkentésére kellett volna költenie azt a 3 ezer milliárd forintnyi magánnyugdíj-pénztári vagyont, amit elvett az emberektől, hanem a magyar élelmiszeripar megmentésére - mondta sajtótájékoztatón a Jobbik alelnöke.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.