Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-30 11:14:00

Perselypénz: az eurócent nem jó?

Dél-olasz plébánosok arra kérték a hívőket, hogy ne dobjanak centet a perselyekbe, mert nem tudnak velük mit kezdeni.

Az eurófillérek elleni kampányhoz a kereskedők is csatlakoztak. „Ne dobjatok egy-, két- és ötcentest perselyekbe. Semmire sem jók, ha már adtok, adjatok igazi pénzt”– szólította fel a templomába járó hívőket Bernardino atya, potenzai plébános. A dél-olasz Basilicatában szolgáló pap azt mondta a La Gazzetta del Mezzogiorno helyi napilapnak, hogy nem tud mit kezdeni az apróval, hiszen még a trafikban sem váltják be.

Nem Bernardino atya az egyetlen, aki nemet mondott a centekre. Van, ahol tábla hirdeti, hogy a perselyekbe csak egy euró feletti összeget várnak. Az alig négyezer lakosú Atella papja, Don Domenico Traversi egyenesen prédikációban jelentette be, hogy a szemétbe dobja a centeket, mivel azokból még a templom villanyszámláját sem tudja kifizetni.

Az olasz sajtó szerint a centek elleni lázadás annak bizonyítéka, hogy a gazdasági válság már Dél-Itália templomait is elérte. Basilicatában az egyház után a kereskedők is elutasították az eurófilléreket, felfele kerekítik áraikat, sőt a kenyerüket utcai fellépéssel kereső mutatványosok és zenészek is arra kérik közönségüket, hogy ne centet dobjanak kalapjukba.

Az euró 2002-es bevezetése óta hatmilliárd-hétszázmillió eurónak megfelelő centmennyiséget vertek az olasz állami pénzverdében, és centből áll az olaszországi euró negyvenöt százaléka – írta a Corriere della Sera.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.