Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-02 18:01:00

Palesztin ENSZ-tagság: egy Vatikánéhoz hasonló státus lehet a megoldás

Az ENSZ Közgyűlésében szeptember 21-én kerülhet sor szavazásra Palesztina ENSZ-tagságának ügyében, miközben az EU kivételesen megosztott ebben a kérdésben.

A palesztin ENSZ-tagság ügyében az egységes álláspontot az jelenthetné az Európai Unió részéről, ha a tagállamok az arany középutat választanák, vagyis egy olyan, a Vatikánéhoz hasonló státus mellett tennék le voksukat, amely a Palesztin Felszabadítási Szervezet által betöltött megfigyelői pozíció és a teljes jogú ENSZ-tagság között helyezkedik el – derült ki a lengyelországi Sopotban pénteken kezdődő uniós külügyminiszteri találkozó diplomata résztvevőinek nyilatkozataiból.

Uniós diplomáciai körök szerint ez egy olyan opció, amely az EU belső irataiban egyre gyakrabban felmerül. Míg az ENSZ-ben ülő egyszerű megfigyelők csak más entitásként vannak nyilvántartva, addig a Vatikán tagsággal nem rendelkező megfigyelő államként van jelen. Utóbbi státussal más tagállamok beleegyezése nélkül is be lehet szállni az ENSZ-közgyűlésen zajló vitákba, és lehetőség nyílik a válaszadásra is. Ezenkívül a diplomaták azt is hangsúlyozzák, hogy már magának az állam szónak az említését is előrelépésnek értékelhetnék palesztin részről anélkül, hogy ez jelentősebb nemzetközi jogi következményeket vonna maga után.

Az ENSZ Közgyűlésében szeptember 21-én kerülhet sor szavazásra Palesztina ENSZ-tagságának ügyében, miközben az EU kivételesen megosztott ebben a kérdésben.
Mostanáig megközelítőleg 130 ország ismerte el a palesztin államot az 1967-es arab-izraeli háború előtti határokkal (ez Ciszjordániát, Kelet-Jeruzsálemet és a Gázai övezetet jelenti).

Nicolas Sarkozy francia elnök a minap felszólította az unió tagállamait, hogy „egy hangon beszéljenek", és ismerjék el Palesztinát független államnak. Izraeli diplomáciai jelentések szerint a 27-ek közül Németország, Olaszország, Csehország és Hollandia elutasító a palesztin államisággal szemben. Ausztria hivatalosan még nem foglalt állást, Magyarország a közös uniós álláspontra vár. Úgy tudni, hogy az összes ENSZ-tagállamot megjelenítő Közgyűlésben jelentős többsége van a palesztin állam ENSZ-felvételének. Az Egyesült Államok azonban jelezte, hogy a Biztonsági Tanácsban meg fogja vétózni a palesztin ENSZ-tagságot. Egyelőre nem világos, hogy az előterjesztendő javaslat tartalma olyan lesz-e, amely megkerülhetővé teszi a BT állásfoglalását.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.