Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-09 12:01:00

Óriási uniós pénzek tudományos kutatásokra

A tudomány bajnokainak ligáját hoztuk létre - hangsúlyozta Kroó Norbert akadémikus, az Európai Kutatási Tanács Tudományos Tanácsának tagja, aki az alapkutatások uniós támogatásáról és az új pályázati lehetőségekről nyilatkozott.

Az unió korábbi kutatás-fejlesztési keretprogramjai a versenyképességet állították a középpontba. S miközben az egymást követő keretprogramokra egyre többet költöttünk, mindjobban lemaradtunk az Egyesült Államokhoz képest. Nyilvánvaló volt, hogy valami alapvető baj van a filozófiával. A most zajló VII. kutatás-fejlesztési keretprogram (2007-2013) volt az első, amely a helyzetet úgy próbálta korrigálni, hogy az alapkutatásokra helyezte a hangsúlyt. Ezt a célt szolgálta az Ideas (Ötletek) elnevezésű specifikus program, amelyet az Európai Tudományos Tanács (ERC) irányít, és amely hét év alatt 7,5 milliárd eurót fordíthat az alapötletek finanszírozására" - ismertette az előzményeket a tudós.

E program keretében két ösztöndíjrendszert dolgoztak ki - az egyik a Starting Grant, amely a fiatal kutatók támogatását célozza, egyenként 1,5 millió eurót biztosítva számukra öt évre, a másik pedig tapasztalt kutatókét, akik esetében a maximális támogatás elérheti a 3,5 millió eurót.
"Egész Európa ennek az ösztöndíjrendszernek a sikerétől hangos és már van egy fizikai Nobel-díjasunk is a Manchesteri Egyetem professzorának, az orosz származású Konsztantyin Novoszelov fizikusnak a személyében, aki az elsők közt nyert támogatást, tavaly pedig Andre Geimmel megosztva kiérdemelte a legrangosabb tudományos elismerést" - hangsúlyozta Kroó Norbert.
Hozzátette: az a különlegessége a programnak, hogy csak a kiválóságot díjazza és semmi mást. "Eddig 1800 sikeres pályázónk volt, akik fantasztikus dolgokat művelnek, valósággal létrehoztuk a tudomány bajnokainak ligáját" - mondta.

Az ERC most indított egy olyan programot, amellyel a tudományt a gazdasághoz kívánják közelíteni."A Proof of Concept (a koncepció igazolása) elnevezésű pályázaton olyanok indulhatnak, akiknek már van sikeres grantjuk és a munka során eljutottak oda, hogy eredményeiket szabadalmaztatni lehetne, vagy érdemes lenne megkeresni ipari partnereket eredményeik megvalósításához. 150 ezer eurós keret áll egy-egy sikeres pályázó rendelkezésére. Az első pályázati forduló lezajlott, erre hetvennél több pályázat érkezett, de ezek között egyetlen magyar jelentkező sem volt. Novemberben lesz a következő pályázati kiírás a következő évre, és érdemes lenne megfontolni a jelentkezést azoknak a hazai kutatóknak, akik már sikeresen szerepeltek korábbi pályázatokon és így közelebb hozhatják kutatásaikat a gazdasághoz" - emelte ki az akadémikus.

Kroó Norbert kitért az ERC másik új pályázatára, amelyet októberben írnak ki és a multidiszciplináris kutatások támogatását célozza."A 21. században egyre nagyobb jelentősege van a multidiszciplináris kutatásoknak, nem lehet ugyanis elválasztani egymástól a tudományterületeket, másrészt az igazán nagy felfedezések mindig a tudományok határterületein születnek" - indokolta a kezdeményezést a tudós, megemlítve, hogy az új pályázatról szóló végső döntést az ERC a magyar uniós elnökség alatt, budapesti ülésén hozta meg ez év júniusában.

"Jövőre lesz erre először pénz, 2012-t kísérleti évnek szánjuk, ezért viszonylag kis összeget, 150 millió eurót különítettünk el. Egy-egy jelentkező maximum 15 millió eurót nyerhet öt évre, ezért körülbelül 10-12 sikeres pályázat lehet. Multidiszciplináris témákkal lehet pályázni, olyanokkal, amelyekben több szakma összefogására van szükség. Két-három vagy négy egyéni pályázó foghat össze, olyanok, akik egyénileg is eséllyel nyerhetnének" - magyarázta Kroó Norbert.

 

MTI

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.