Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-12 10:45:00

Orbán sallerei a liberális lap szerint

A magyar közmédiában zajló elbocsátásokról közölt elemzést kedden a Süddeutsche Zeitung (SZ) című liberális német napilap. Michele Frank tudósító az Orbán miniszterelnök komolyan veszi című írás bevezetőjében azt hangoztatta: a magyar miniszterelnök pártja, a Fidesz közelmúltban tartott kongresszusán tréfálkozva ecsetelte, hogy mit tart az európai parlamentarizmusról. A strasbourgi parlamentben ugyanis a képviselőknek bőségesen kiosztott „kokikkal és sallerekkel” tette világossá: Magyarország nem hagyja, hogy utasításokat szabjanak számára.

Ez vonatkozik a vitatott médiatörvényre is, amely július 1-jén, a magyar uniós elnökség lezárultával lépett életbe – fogalmazott Frank. – Az otthoni akadékoskodókra ma a kokinál rosszabb vár– írta a tudósító, hangoztatva, hogy az MTVA „ezer alkalmazottját” bocsátja el, többségükben újságírókat. Frank szerint az első körben elbocsátásra kerülő szerkesztők, szerzők és műsorvezetők között „feddhetetlen hírnevű”, különböző díjakkal rendelkező újságírók vannak. Olyanok, akik – mint a cikkíró fogalmazott – semmilyen pártvonalhoz, illetve világnézethez nem köthetők, akik ideológiailag nyitottak, és egy semleges tudósítói munka gerincét kellene alkotniuk.

Michael Frank megjegyezte: beigazolódnak azok a jövendölések, amelyek szerint Orbán és a magyar jobboldali nemzeti többség az uniós elnökség befejezése után ténylegesen hozzákezd ahhoz, hogy a köztársaságot a Fidesz igényei alapján alakítsa át. A média szervezeti átépítése már teljes mértékben a kezében van – írta a tudósító, hangoztatva, hogy „egy gigantikus központi szerkesztőség igazgatja mind a négy televízió- és hét rádióállomás, valamint az ugyancsak közszolgálati hírügynökség munkáját.” Frank szerint életbe léptek a nyomtatott sajtó és az internet engedetlen szerkesztőségeire vonatkozó büntető rendelkezések, és egy ombudsmann – akit cenzornak tartanak – még a bloggereket is felügyeli. A tudósító szerint a főként liberális és baloldali hangoknak teret adó Klub Rádiót, az egyik utolsó, politikailag nagy hatóerejű rádióadót hirtelen vég fenyegeti.

A cikkíró utalt arra, hogy mostantól Orbán emberei nevezhetik ki a bírókat is. – A megvádoltak jogait korlátozzák– vélte Frank. A tudósító szerint az érvényben lévő választási törvény olyan erőteljesen részesíti előnyben a parlamenti többséget, hogy az Orbán vezette Fidesz számára – a szavazatoknak „csak” 53 százalékával – több mint kétharmados többséget biztosít. Ezt a törvényt tovább kívánják erősíteni – írta Frank, úgy vélve, hogy Orbán sikerrel dolgozik azon jövendölésének megvalósításán, amely szerint reformjai legkevesebb 25 év Fidesz-forradalmat jelentenek majd.

 

–MTI–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.