Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-09 17:31:00

Önként vonult őrizetbe a leányfalui ír gázoló

Saját akaratából jelentkezett őrizetbe vételre Dublinban Francis Ciarán Tobin, aki két kisgyereket gázolt halálra Leányfalun tíz évvel ezelőtt. Magyarországon korábban szabadságvesztésre ítéltek, és a magyar hatóságok kérik kiadatását.

Az Irish Times című ír napilap internetes változatának szerdai beszámolója szerint Tobin önként megjelent a dublini felsőbíróságon, ahol őrizetbe vették. A lap szerint ha az ellene folyó kiadatási eljárás sikerrel végződik, akkor Tobin büntetésébe valószínűleg beszámítják a mostantól őrizetben eltöltött időt.

A kiadatási ügyben első fokon eljáró dublini felsőbíróság februárban úgy döntött, hogy nincs akadálya Tobin magyarországi kiadatásának. A baleset okozójának jogi képviselői azonban a nem jogerős végzés ellen fellebbezést nyújtottak be az ír Legfelsőbb Bíróságon. A fellebbezés elbírálása még folyamatban van.

Tobin, az Irish Life biztosítótársaság volt magas rangú tisztviselője, aki három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én, Leányfalun Volvójával előzés közben, nagy sebességgel felhajtott a járdára, és elütött két kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak. Az egyik áldozat öt-, a másik kétéves volt: babakocsiban ült a szerencsétlenség pillanatában.

Tobint – aki 2000. november 30-án, kiküldetése lejártával távozott Magyarországról – 2002-ben, távollétében az eljáró magyar bíróság háromévi szabadságvesztésre ítélte. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy Tobin legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható szabadlábra.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.