Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-28 12:30:00

Olaszország: költségvetési többlet?

Olaszország egyáltalán nem része az euró problémájának Franco Frattini külügyminiszter szerint.

Franco Frattini a Frankfurter Allgemenie Zeitung pénteki számában nyilatkozott, miközben több német szakértő úgy vélekedett: az eurót nem Brüsszelben és nem is Athénban, hanem Rómában kell megmenteni. Ezzel szemben az interjúban Frattini visszautasította, hogy Olaszországot tekintsék az egyik leggyengébb láncszemnek az eladósodott országok között. Ennek kapcsán azt hangoztatta, hogy a G7-csoport országai közül Olaszország lesz az egyetlen, amelyik 2011-ben költségvetési többlettel rendelkezik majd. „Ez még Németországnak sem sikerül” – tette hozzá.

A külügyminiszter – aki a Silvio Berlusconi miniszterelnök vezette Szabadság Népe párt tagja – hangsúlyozta, hogy a kormány reformokra törekszik, mert ez Olaszország érdeke. Utalt az ezzel kapcsolatos heves belpolitikai vitákra, és úgy vélte, hogy ilyen körülmények között a brüsszeli politikai nyomás csakis hasznos lehet. Frattini szerint a most elhatározott reformokba már két évvel ezelőtt kellett volna belekezdeni.

Franco Frattini nem cáfolta, de nem is erősítette meg a Berlusconi tervezett lemondásával kapcsolatos híreszteléseket. Úgy vélekedett ugyanakkor, hogy a jelenlegi helyzetben Olaszország számára az új választások a lehető legrosszabb megoldást jelentenék, mert utat nyitnának az országgal szembeni pénzpiaci spekulációk előtt. Az új választásoknál valószínűbbnek, de rendkívül nehezen megvalósíthatónak nevezte, hogy a jelenlegi kormánykoalíció új vezetéssel működhet tovább.

A lap kérdésére válaszolva a külügyminiszter elfogadhatónak, sőt bátorítónak nevezte, hogy a reformok érdekében az európai intézmények nyomást gyakoroljanak Olaszországra. Azt azonban elutasította, hogy egyes országok tegyék ezt. Ezzel összefüggésben közvetve elsősorban Franciaországnak üzent, és nyíltan bírálta Nicolas Sarkozy francia elnököt, amiért a brüsszeli csúcsértekezleten az ott elhangzott olasz ígéretekkel kapcsolatosan gúnyos grimaszokat tett.

A francia államfő magatartását irritálónak és sértőnek nevezte, szavai szerint ez még a Sarkozy mellett álló Merkel kancellár számára is kínos volt. A külügyminiszter ugyanakkor elismerően szólt a német kancellár „bátor” szerepvállalásáról, és úgy vélekedett, hogy Németországot joggal illeti meg az európai vezető szerep.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.