Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-03 15:01:00

Olasz állatvédők támadják a népünnepélyek állatáldozatát

Olasz állatvédők szerint nyaranta ötven állat hal meg az olaszországi népünnepélyeken, a civilek a híres sienai lovasverseny kezdete előtt intéztek újabb felhívást a régi szokások megváltoztatása érdekében.

Idén nem ölnek már libát a szicíliai Buterában, ahol pedig kétszáz éve minden augusztus 15-én, a Nagyboldogasszony ünnepén rendezett búcsún elvágták egy szárnyas torkát - jelentette be az Il Messaggero napilapban Gianluca Felicetti, a Lav állatvédő liga elnöke. Hiába tiltja 2004 óta a büntetőtörvénykönyv két évig terjedő börtönnel és 15 ezer euróig kiszabható bírsággal az állatok kínzását, a nyaranta feléledő hagyomány erősebb a bírságnál – panaszolta Felicetti. A történelmi lóverseny július elsejei próbafutamán egy ló életét vesztette.

Az olasz sajtóban közölt adatok szerint nyaranta ötven állat esik áldozatául a pogány vagy keresztény tradíciók felelevenítésének. A campaniai falvakban az augusztusi búcsún ökröket versenyeztetnek egymással, több tonnás súllyal megrakott szekereket kell húzniuk. Marche, Umbria és Toscana tartományban békavadászatot rendeznek, az állatok többsége a versenyzők és a közönség lába alatt végzi. A piemonti Astiban egy pulykát szúrnak át az itt rendezett középkori játékok lovagjai, Calabriában ugyanezt kecskével teszik.

Felicetti elmondta, miként kerülik meg az állatvédelmi előírásokat. Buterában például a halott libát azonnal henteshez vitték és eladták, mivel a táplálkozási célra végzett libavágás nem számít bűncselekménynek.

 


mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.