Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-28 12:00:00

Ökumenikus ifjúsági találkozót kezdtek

Megkezdődött a Taizéi Közösség éves ökumenikus vallási találkozója, amelyre mintegy 70 országból összesen 30 ezer fiatalt várnak a német fővárosba.

Az idei – sorrendben 34. – rendezvénysorozat az Úton egy új szolidaritás felé címet viseli. A résztvevők egyebek között a társadalmi összetartás és a gazdaság összefüggéseiről hallgathatnak előadásokat, és megismerhetik a menekültekkel foglalkozó civil szervezetek munkáját.

A programban szerepel találkozó olyan berliniekkel, akiknek élettörténetét meghatározó erővel befolyásolta a várost évtizedekre kettészakító fal, ötszáz jelentkező pedig felkeresheti a német törvényhozás alsóházának otthont adó Reichstagot, ahol találkozót szerveznek számukra parlamenti képviselőkkel. A több tízezer fiatal keresztény minden nap közös imádságon is részt vesz. Az ötnapos találkozó résztvevőinek elszállásolásáról 200 berlini keresztény templom közössége gondoskodik, a városba látogató fiatalokat önként és ingyen látják el.

A Taizéi Közösség most először tartja év végi találkozóját az újraegyesült Németország fővárosában, ugyanakkor nem ez az első nagyszabású rendezvénye a városban. Roger testvér, a közösség alapítója 1986-ban, a rendszerváltás előtt három évvel engedélyt kapott a keletnémet hatóságoktól, hogy beutazzon Kelet-Berlinbe, az egykori NDK fővárosába, ahol ebből az alkalomból 6 ezren gyűltek össze. A hatóságok feltétele az volt, hogy nyugatiak nem vehetnek részt a találkozón.

Az idei rendezvényt a közösségnek címzett külön üzenetben üdvözölte többek között Klaus Wowereit berlini polgármester, XVI. Benedek pápa, Kirill moszkvai pátriárka, I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.

A nemzetközi találkozókat minden évben más helyszínen megszervező közösség arról a franciaországi Taizé településről kapta a nevét, ahol 1940-ben megalapították. Ökumenikus alapon szerveződik, egyetlen egyház fennhatósága alatt sem áll, de jó kapcsolatokat ápol valamennyi keresztény egyházzal és a nem keresztény vallásokkal is.

A közösség minden esztendő fordulóján ökumenikus ifjúsági – úgynevezett taizéi – találkozót szervez európai nagyvárosokban, azzal a céllal, hogy közösen gondolkodjanak adott témákban, együtt imádkozzanak, és közös mulatsággal búcsúztassák az óévet, köszöntsék az újat. Budapest eddig kétszer, 1991-ben és 2001-ben adott otthont a rendezvénynek.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.