Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-23 13:30:00

Október 23-ára emlékeznek Olaszországban is

Az Olaszországba menekült 56-os magyarok jelképes helyszínein emlékeztek meg a nemzeti ünnepről Rómában és az abruzzói Capestranóban, ahol október 23-án nyitották meg Kapisztrán Szent János magyar segítséggel helyreállított szülőházát.

Capestranóban Magyarország szentszéki nagykövete, Győriványi Gábor és a város polgármestere, Giuseppe Marulli mondott beszédet. Az 1456-os nándorfehérvári csatában Hunyadi János oldalán harcoló Kapisztrán Szent János ugyanabban az évben, október 23-án halt meg. A szent a tábori lelkészek védőszentje, a magyar honvédség védőszentje és az itáliai magyar 56-os forradalmárok oltalmazója.

Október 23. alkalmából megnyitották a capestranói szentnek a 2009. áprilisi 6-i földrengésben megrongálódott és a Budavár, illetve a magyar kormány támogatásával helyreállított szülőházát. Rómában a menekült magyar diákok kollégiumaként szolgáló, a Pantheonhoz közeli Via dei Cestari utcában levő épületnél helyeztek el koszorút. Beszédet Molnár Antal történész, a Római Magyar Akadémia igazgatója mondott.


mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.