Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-11 16:30:00

Obamáék titkos információkat szolgáltattak ki egy rendezőnek?

Szigorúan titkos információkat szivárogtattak ki a bin Ladenről forgató rendezőnek, hogy a jövő évi elnökválasztás előtt a film javítsa Obama esélyeit - ezzel vádolják politikai ellenlábasai.

A bombák földjén című film Oscar-díjas rendezője, Kathryn Bigelow, még a bin Laden elleni májusi sikeres akció előtt fogott bele a szeptember 11-i merényletsorozatot irányító terrorista vezér utáni hajszáról szóló játékfilmjének előkészítésébe. A vádak szerint a védelmi minisztérium Amerika egyes számú közellenségének megöléséről titkos adatokkal látta el a rendezőt – ismertette a The Daily Telegraph online kiadása.

Bigelow filmje egy hónappal a választások előtt debütál, és egyesek szerint az Obama kormányzásának egyik csúcspontját ábrázoló produkció alkalmas lehet arra, hogy az elnök pártjára állítsa a bizonytalankodó szavazókat. Peter King befolyásos republikánus politikus, a képviselőház belbiztonsági bizottságának elnöke írásban fordult a védelmi minisztériumhoz és a CIA-hoz annak az aggodalmának adva hangot, hogy a bin Laden elleni akció szigorúan titkos anyagai kiszivároghattak.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője cáfolta a vádakat, és nevetségesnek nevezte, hogy a filmeseknek nyújtott segítségben politikai motiváció is szerepet játszott volna. Leszögezte, hogy az elnököt érintő cikkeken, könyveken, dokumentumokon, illetve filmeken dolgozók gyakran kérnek tájékoztatást az adminisztrációtól és a Fehér Ház igyekszik a legjobb tudása szerint segíteni abban, hogy minden tény helyes legyen. Bigelow közleményben hangsúlyozta, hogy filmjéből kiderül majd, a bin Laden elleni misszió sikerében nagy szerepe volt a korábbi kormányok munkájának is. Ez amerikai diadal volt, hősies és pártoktól mentes. Semmi alapja annak a feltételezésnek, hogy a filmünk másként mutatná be ezt a rendkívüli győzelmet – fogalmazott a rendező.

 


mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.